Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Ένας ατρόμητος αλεξιπτωτιστής βάζει στοίχημα με το φράγμα του ήχου!

Image
Ο διάσημος αλεξιπτωτιστής Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ φιλοδοξεί να κατακτήσει άλλα τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ. Σε ένα επικίνδυνο εγχείρημα με χορηγό την Red Bull, o «Ατρόμητος Φέλιξ» θα πηδήσει από αερόστατο στο ύψος ρεκόρ των 36,6 χιλιομέτρων και θα σπάσει το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση! H ομάδα του 42χρονου Αυστριακού πιλότου ανακοίνωσε ότι το άλμα προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο πάνω από την έρημο του Νέου Μεξικού, όπως διαβάζουμε στο "Βήμα".

Στα δέκα ολόκληρα λεπτά που αναμένεται να διαρκέσει η πτώση, ο Μπάουμγκαρτνερ θέλει να σπάσει τέσσερα ρεκόρ: ρεκόρ ύψους για επανδρωμένη πτήση με αερόστατο, ρεκόρ ύψους για ελεύθερη πτώση, ρεκόρ απόστασης στη διάρκεια ελεύθερης πτώσης και ρεκόρ ταχύτητας για ελεύθερη πτώση.


Ο Μπάουμγκαρτνερ θα πετάξει στη στρατόσφαιρα ως ο μοναδικός επιβάτης ενός τροποποιημένου μετεωρολογικού αερόστατου, το οποίο θα γεμίσει με αέριο ήλιο και θα υπερβεί τελικά σε διάμετρο τα 100 μέτρα.

Φορώντας μια στολή παρόμοια με τις στολές των αστροναυτών, η οποία θα του προσφέρει οξυγόνο και θα εμποδίσει το αίμα του να βράσει σε συνθήκες χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, ο αλεξιπτωτιστής εκτιμάται ότι θα φτάσει την ταχύτητα του ήχου μόλις 35 δευτερόλεπτα μετά το άλμα.

Στο ύψος αυτό, η ταχύτητα του ήχου είναι 1.110 χιλιόμετρα την ώρα. Στο επίπεδο της θάλασσας, όπου ο αέρας είναι πιο πυκνός και πιο θερμός, ο ήχος ταξιδεύει ταχύτερα, στα 1.236 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο Μπάουμγκαρτνερ θα σπάσει επίσημα το φράγμα του ήχου, μέχρι την ταχύτητα των Mach 1,2, καθώς θα κινείται ταχύτερα από τα ηχητικά κύματα που θα παράγει ο ίδιος. Μάλιστα το θερμαινόμενο κράνος που θα φορά έχει κατασκευαστεί ώστε να τον προστατεύσει από τον ισχυρό κρότο που θα ζήσει τη στιγμή που φτάνει την ταχύτητα του ήχου.

Image

Ο ατρόμητος αλεξιπτωτιστής Φέλιξ Mπάουμγκαρτνερ (φωτό: Red Bull)

Το ρεκόρ ύψους για άλμα σε ελεύθερη πτώση κατέχει εδώ και πάνω από μισό αιώνα ο Αμερικανός Τζόσεφ Κίτινγκερ, σήμερα σμήναρχος εν αποστρατεία, ο οποίος το 1960 πήδηξε από αερόστατο σε ύψος 31.330 μέτρων φορώντας στολή παρόμοια με αυτές των αστροναυτών.

Το κατόρθωμά του θεωρείται μάλιστα πως ήταν το πρώτο βήμα για την πρώτη αμερικανική επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα.

Η απόπειρα του Μπάουμγκαρτνερ να ξεπεράσει τον Κίτινγκερ προγραμματιζόταν αρχικά για το 2010, καθυστέρησε όμως λόγω νομικών προβλημάτων.Γνωστός και ως «Ατρόμητος Φέλιξ», ή «Θεός των ουρανών», ο Μπάουμγκαρτνερ έχει στο ενεργητικό του πτώσεις με αλεξίπτωτο από πανύψηλους ουρανοξύστες, όπως οι Πύργοι Petronas στη Μαλαισία και το Taipei 101 στην Ταϊβάν. Το 2003 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε τη Μάγχη πετώντας με φτερά από ανθρακόνημα.
defencenet