Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Elpida Memory Inc.: Δύο νέοι τύποι μνήμης RAM για gadget υπόσχονται εκτόξευση επιδόσεων


Στους υπολογιστές μας, είτε αυτοί είναι σταθεροί, είτε φορητοί, είτε εξειδικευμένοι για αναπαραγωγή πολυμέσων (media players), στο εσωτερικό τους υπάρχει η λεγόμενη «μνήμη», η οποία αποκαλείται RAM (Random Access Memory – Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης).

Σε αυτήν οφείλει το σύστημα και κατ’ επέκταση ο χρήστης τη συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία όλων των λειτουργιών του, καθώς για να χρησιμοποιηθούν, πρέπει πρώτα να «φορτωθούν» στη μνήμη RAM. Ακολούθως, η ταχύτητα αλλά και το εύρος διαύλου (transfer rate και bandwidth), θεμελιώδεις όροι που αφορούν στην απόδοση της RAM, επηρεάζουν (μεταξύ άλλων) τη συνολική «ροή» της εμπειρίας χρήσης: αργή RAM ισούται με αργό σύστημα και αντιθέτως, μια γρήγορη RAM προσφέρει «αέρα ταχύτητας».



Περνώντας τώρα στις φορητές συσκευές/gadget, όπως οι ταμπλέτες και τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, που κι αυτές φυσικά διαθέτουν RAM, τα κριτήρια αξιολόγησης συγκριτικά με αυτά για τη μνήμη των υπολογιστών αλλάζουν: η ταχύτητα/εύρος διαύλου παραμένουν, όμως προστίθεται και το κριτήριο της κατανάλωσης ενέργειας.

Το πόσο ρεύμα (ενέργεια) καταναλώνει η μνήμη RAM σε μια φορητή συσκευή έχει σημαντική επίπτωση στη διάρκεια της μπαταρίας της συσκευής. Έτσι, από τη μία, όσο περισσότερο «γρήγορη» είναι η RAM για φορητή συσκευή, τόσο το καλύτερο, αλλά από την άλλη, αν καταναλώνει πολλή ενέργεια, δεν προσφέρει πολλά, καθώς μειώνεται η διάρκεια λειτουργίας της συσκευής.

Βάσει των παραπάνω, οι εταιρείες που αναπτύσσουν και κατασκευάζουν μνήμες RAM για φορητές συσκευές πρέπει να ισορροπούν στη λεπτή γραμμή μεταξύ της απόδοσης και της κατανάλωσης ενέργειας (κάτι που δεν ισχύει στους υπολογιστές, καθώς οι σταθεροί τροφοδοτούνται μόνιμα με ρεύμα, ενώ τα laptop έχουν σαφέστατα πολύ μεγαλύτερης ενέργειας μπαταρίες συγκριτικά με αυτές των gadget).


Τα τελευταία τρία χρόνια, με τη λιανική αγορά πλημμυρισμένη από ισχυρά gadget (Apple iPhone 4 / 4S, iPad 1 / 2, Samsung Galaxy S / S II κλπ.), η ανάγκη για ολοένα πιο γρήγορη μνήμη RAM με μικρή ενεργειακή κατανάλωση είναι στο ζενίθ: οι συσκευές, υποστηρίζοντας τις νέες τεχνολογίες (οθόνη υψηλής ανάλυσης, ποιοτικά γραφικά, ταυτόχρονη χρήση πολλαπλών εφαρμογών), απαιτούν γρήγορη RAM, αλλά χωρίς να «αντέχουν» να τις δώσουν μεγάλο μερίδιο από την μπαταρία, καθώς η τελευταία χρησιμοποιείται πρωτίστως για να τροφοδοτηθούν η οθόνη, οι κεραίες GSM (2G/3G), η ασύρματη δικτύωση Wi-Fi και το πρωτόκολλο Bluetooth.

Κάπου εδώ έρχεται η ανακοίνωση της εταιρείας «Elpida Memory, Inc.», της τρίτης μεγαλύτερης στον κόσμο κατασκευής μνήμης RAM, στην οποία περιγράφονται δύο νέες τεχνολογίες RAM, που υπόσχονται περαιτέρω αύξηση των επιδόσεων μιας φορητής συσκευής – gadget, διατηρώντας όμως χαμηλή την κατανάλωση ενέργειας.


Η μνήμη τύπου LPDDR3 (Low Power Double Data Rate) είναι μία από τις δύο νέες μνήμες RAM της Elpida Memory, με διπλάσια έως και τετραπλάσια αύξηση ταχύτητας, σε σχέση με τον προγενέστερο τύπο μνήμης LPDDR2. Ο όγκος πληροφοριών / δεδομένων (data) που δύναται η LPDDR3 να μεταφέρει αγγίζει τα 6.4GigaByte (GB) ή ακόμα και τα 12.8GB ανά δευτερόλεπτο, τη στιγμή που η LPDDR2 φτάνει οριακά στα 3.2GB και κατά περιπτώσεις τα 4.3GB ανά δευτερόλεπτο. Ο διπλασιασμός / τετραπλασιασμός στην ταχύτητα, συνάμα με μεγέθυνση του διαύλου σε 64-bit (η LPDDR2 είναι 32-bit), θα επιφέρει τουλάχιστον διπλάσια απόδοση «ροής» σε όποιο gadget εντός του 2012 ενσωματωθεί, αρκεί βέβαια και το κεντρικό τσιπ / εγκέφαλος να την εκμεταλλευτεί κατάλληλα.


Η κατανάλωση ενέργειας της LPDDR3 είναι κατά 25% μικρότερη σε σχέση με αυτή της LPDDR2. Επίσης, η νέα LPDDR3 θα ξεκινήσει να προσφέρεται στους κατασκευαστές φορητών συσκευών / gadget σε χωρητικότητα των 4 Gigabit ή αλλιώς 512ΜΒ RAM, όπερ εστί ότι οι προτάσεις που θα δούμε από τις εταιρείες για τη νέα χρονιά του 2012 θα είναι αρκετά «ευτραφείς» από μεριάς μνήμης RAM, καθώς η LPDDR3 μπορεί να ενσωματωθεί σε «πακέτα» των δύο ή τεσσάρων «επιπέδων», φτάνοντας έτσι το εκπληκτικό (πάντα για gadget) νούμερο των 2 GigaByte RAM!


Η άλλη, νέα και ιδιαίτερα γρήγορη μνήμη RAM της εταιρείας Elpida Memory, με την ονομασία «Wide IO Mobile RAM», θα προσφέρεται επίσης σε 4 Gigabit / αλλιώς 512ΜΒ και σε πακέτα που θα φτάνουν τα 2 GigaByte. Η διαφορά της όμως είναι στην υψηλή ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και στην ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση ενέργειας: 12.8GB ανά δευτερόλεπτο, μέσω ενός διαύλου με εύρος 512-bit (δεν είναι τυπογραφικό λάθος!) αλλά ταυτόχρονα η απαιτούμενη ενέργεια είναι κατά 50% λιγότερη συγκριτικά με αυτή της LPDDR2.


Αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι σχεδόν σε όλα τα κινητά τηλέφωνα / ταμπλέτες, ο επικρατέστερος τύπος μνήμης είναι η LPDDR2, τότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τα gadget που θα φέρουν την Wide IO Mobile RAM, θα έχουν τέτοια μεγάλη διαφορά απόδοσης (προς το καλύτερο φυσικά), που θα μετατρέψουν ακόμα και τα πιο «δυνατά» σημερινά gadget (πχ. Samsung Galaxy S II / Apple iPhone 4S) σε εντελώς παρωχημένες συσκευές.

Η παραγωγή σε μαζική κλίμακα των νέων τύπων μνήμης της Elpida Memory, θα ξεκινήσει εντός του 2012, ήτοι προς το τέλος του νέου έτους ή το πολύ στις αρχές/μέσα του 2013, θα έχουν διατεθεί στη λιανική αγορά τα gadget με τις σούπερ-μνήμες RAM της εταιρείας, φυσικά προς τέρψη των απανταχού gadget-άδων.
zougla