Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Φωτογραφική «συλλαμβάνει» την ταχύτητα φωτός

Φωτογραφική «συλλαμβάνει» την ταχύτητα φωτός
Κάμερα- αστραπή, η οποία μπορεί να «συλλάβει» ακόμα και την ταχύτητα του φωτός, κατασκεύασαν Αμερικανοί επιστήμονες.


Για πρώτη φωτογραφική μηχανή «έπιασε» ακτίνα φωτός να ταξιδεύει μέσω ενός διαφανούς πλαστικού μπουκαλιού.

Η κάμερα χρησιμοποιεί μία πολύ στενή σχισμή ως φωτοφράκτη και παράγει μία εικόνα των σωματιδίων του φωτός, των φωτονίων, καθώς αυτά διέρχονται από τη σχισμή. Κάθε ακίνητη εικόνα της έχει ταχύτητα φωτοφράκτη ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου.


Σύμφωνα με τον καθηγητή Ραμές Ρασκάρ του πανεπιστημίου ΜΙΤ, πρόκειται για την «πιο αργή γρήγορη κάμερα στον κόσμο». «Τίποτε στο σύμπαν δεν θεωρείται αρκετά γρήγορο γι αυτή την κάμερα», δήλωσε από την πλευρά του, ο ερευνητής Αντρέας Βέλτεν.

Για παράδειγμα, το φως χρειάζεται περίπου ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου για να διαπεράσει ένα πλαστικό μπουκάλι, όμως για την κάμερα αυτό διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, οπότε μπορεί να «συλληφθεί» οπτικά. Είναι σαν να παρακολουθεί κανείς σε τόσο πολύ αργή κίνηση, που ουσιαστικά ο παρατηρητής είναι σε θέση να δει το φως, σαν αργή σφαίρα, να κινείται στο εσωτερικό του μπουκαλιού. Ένα σύντομο βίντεο του φωτός, που διασχίζει το μπουκάλι, πήρε μία ώρα για να ολοκληρωθεί.

Η κάμερα, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Οπτικής Εταιρίας, έχει μέγεθος σκουπιδοτενεκέ, μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και τρισδιάστατες εικόνες, ενώ είναι ανίκανη να «συλλάβει» οτιδήποτε συμβαίνει μόνο μια φορά.
newsbomb