Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Για συντήρηση το σπάνιο χειρόγραφο της Ι. Μ. Βατοπεδίου

Για συντήρηση το σπάνιο χειρόγραφο της Ι. Μ. Βατοπεδίου
Ο κώδικας «Γεωγραφία Κλαύδιου Πτολεμαίου» της βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, αναμένεται να συντηρηθεί, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που ενέκρινε τη σχετική μελέτη.


Συγκεκριμένα, ο κώδικας, ο οποίος αποτελεί ένα από τα σπανιότερα χειρόγραφα που σώζονται εντός και εκτός Ελλάδας, χρονολογείται στα τέλη του 13ου με αρχές του 14ου αιώνα.


Περιλαμβάνει τις ενότητες «Η Γεωγραφική Υφήγησις» του Κλαύδιου Πτολεμαίου, η «Χρηστομάθεια εκ των Γεωγραφικών του Στράβωνα» και τα «Γεωγραφικά» του Στράβωνα.Πρόκειται για έναν από τους λιγοστούς κώδικες με κοσμικό χαρακτήρα που υπάρχουν στην Αθωνική Χερσόνησο, με εξωτερικές διαστάσεις 37Χ27Χ8,5 εκ. και εσωτερικές 35,5Χ26,5Χ8 εκ.

Μάλιστα, η ιστορία του θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την παραγωγή ταινίας μοναστηριακής εποχής, όπως «Το όνομα του Ρόδου».Δεν είναι ακριβής η προέλευση του, ωστόσο το περιεχόμενό του στρέφει τις πιθανότητες προς την Κωνσταντινούπολη, που διέθετε αξιόλογη βιβλιοθήκη αλλά και scriptoria, ειδικά δωμάτια για την αντιγραφή χειρογράφων. Σ’ ένα τέτοιο δωμάτιο πιθανόν συντάχθηκε από τον δημιουργό του, ο οποίος πρόσθεσε και κείμενα από αντιγραφές άλλων χειρογράφων που ακολουθούν τα χαμένα αρχέτυπα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ