Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ: ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΝΕΤΡΙΝΑ

Καφέ της Επιστήμης: Τα σκοτεινά νετρίνα
16 Ιανουαρίου 2012 | Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Τα νετρίνα, 80 χρόνια μετά την ανακάλυψή τους, παραμένουν τα πλέον αινιγματικά και μυστηριώδη σωματίδια. Εξαιτίας της ασθενούς αλληλεπίδρασής τους με την ύλη, καταφέρνουν να διασχίζουν τεράστιες αποστάσεις και να μας μεταφέρουν πληροφορίες από το εσωτερικό του ήλιου, από καταρρέοντες υπερκαινοφανείς αστέρες, από μακρινούς γαλαξίες.

Τα νετρίνα επηρεάζουν φαινόμενα που εκτυλίσσονται σε ποικίλες αποστάσεις, από τις υποατομικές αποστάσεις έως τις αποστάσεις κοσμικής κλίμακας. Πρόσφατα η θεωρία της σχετικότητας του Einstein αμφισβητήθηκε, όταν το πείραμα OPERA μέτρησε την φαινομενική ταχύτητα των νετρίνων να ξεπερνά την ταχύτητα του φωτός, καθώς αυτά ταξιδεύουν από το CERN στο Gran Sasso.
Η συζήτησή μας θα αναδείξει τις σύγχρονες θεωρητικές αναζητήσεις για την κατανόηση της φυσικής των νετρίνων και τις πειραματικές τεχνικές ανίχνευσης των νετρίνων (τηλεσκόπια νετρίνων), που αποτελούν επιτεύγματα της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας.

Αργύρης Νικολαΐδης Σύντομο βιογραφικό
Ο Αργύρης Νικολαΐδης είναι αναπληρωτής καθηγητής της Θεωρητικής Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη κβαντική χρωμοδυναμική, αστροφυσική νετρίνων, θεωρία χορδών και τις μελανές οπές, επιπλέον διαστάσεις του χώρου, σχεσιακή λογική. Έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ και έχει εργαστεί στο Collège de France στο Παρίσι. Είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του τηλεσκοπίου νετρίνων ΝΕΣΤΩΡ, υπότροφος του ιδρύματος Fulbright και έχει τιμηθεί με το Εμπειρίκειο βραβείο Φυσικών Επιστημών.


Διεύθυνση: Λεωφόρος Στρατού 2Α Τηλέφωνο: 2310 821231
Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012, ώρες: 18:30
Είσοδος ελεύθερη

.http://www.artandlife.gr