Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού το κρέας των πουλερικών

Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού το κρέας των πουλερικών
Το είδος των πρωτεϊνών που καταναλώνει κανείς, παίζει ρόλο όσον αφορά το πόσο κινδυνεύει από εγκεφαλικό, διαπιστώνει η έρευνα.
Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Φρανκ Χου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και τον 'Ανταμ Μπερνστάιν της Κλινικής του Κλίβελαντ ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες άτομα και των δύο φύλων, της μέσης και της τρίτης ηλικίας, για μια μακρά περίοδο άνω των 20 ετών.
Οι ερευνητές ταξινόμησαν τα άτομα της έρευνας σε κατηγορίες ανάλογα με τη διατροφή τους (κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά και άλλα είδη πρωτεϊνών).

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι άνδρες κατανάλωναν περισσότερο κόκκινο κρέας (πάνω από δύο μερίδες τη μέρα), είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με όσους έτρωγαν λιγότερο (κατά μέσο όρο το ένα τρίτο της μερίδας σε ημερήσια βάση).
Αντίστοιχα, οι γυναίκες που κατανάλωναν το περισσότερο κόκκινο κρέας, είχαν αυξημένο κατά 19% (δηλαδή σχετικά μικρότερο από τους άνδρες) κίνδυνο για εγκεφαλικό, σε σχέση με όσες έτρωγαν λιγότερο κόκκινο κρέας.
Αν καθημερινά μια μερίδα κόκκινου κρέατος αντικαθιστούνταν από μια μερίδα κοτόπουλου ή άλλου πουλερικού, τότε ο κίνδυνος εγκεφαλικού εμφάνιζε μείωση κατά 27%.
Τα δυο νέα στοιχεία που κομίζει η εν λόγω έρευνα είναι ότι το κρέας των πουλερικών έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο, αλλά η κατανάλωση ψαριού δεν φαίνεται να έχει τα ίδια αποτελέσματα, πιθανώς επειδή τα οφέλη εξαρτώνται σημαντικά από τον τρόπο που μαγειρεύονται τα ψάρια.
Όσον αφορά το κόκκινο κρέας, εκτιμάται ότι είναι το λίπος και ο σίδηρος σε αυτό, που αυξάνουν τον κίνδυνο του εγκεφαλικού.
ethnos.gr