Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Πειράματα για μικρούς και μεγάλους!



Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου τα Σαββατοκύριακα (μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου), έχει τίτλο «Χειμώνας… στη Διαδραστική Έκθεση» κι ευελπιστεί να εμπνεύσει ένα πνεύμα συνεχούς επιστημονικής και τεχνολογικής εξερεύνησης για όλες τις ηλικίες. 

Παράλληλα, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια «άλλη», εναλλακτική προσέγγιση στην εκμάθηση των επιστημονικών νόμων και αρχών, συμπληρωματικά με τις μεθόδους και τις πρακτικές του σχολικού συστήματος, ειδικά για το απαιτητικό σε ερεθίσματα νεανικό κοινό. 




Το πρόγραμμα αναλυτικά

Ώρα 13.30 έως 14:10
Πειράματα

(προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες)
Η βαρυχειμωνιά μετακομίζει στη Διαδραστική Έκθεση. Ομίχλη, σύννεφα καπνού, παγωμένος αέρας και άλλα πολλά δημιουργούν μια μαγευτική ατμόσφαιρα με τη βοήθεια της επιστήμης. Ελάτε στον μυστηριώδη κόσμο του υγρού αζώτου και γνωρίστε τι συμβαίνει στους 196 oC υπό το μηδέν! 

Ώρα 16:00 έως 17:00
Εργαστήρι Χειμερινών Κατασκευών 

(προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες)
Στη δραστηριότητα αυτή μικροί και μεγάλοι θα φτιάξουν κατασκευές με χειμερινό θέμα. Μεταξύ άλλων θα κατασκευάσουν το δικό τους επιτραπέζιο διακοσμητικό. Η κατασκευή θα περιλαμβάνει ένα χειμερινό τοπίο και χειροκίνητο μηχανισμό που θα ρίχνει τεχνητό «χιόνι»! 



Ώρα 17:30 έως 18:00
Μικρές Ιστορίες Επιστήμης: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
(προτείνεται για παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες)
Ένα μαγευτικό ταξίδι στα βάθη ξεχασμένων αιώνων, όταν οι αρχαίοι Έλληνες προσπάθησαν να περιγράψουν τον κόσμο και τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων. Θα υπάρχει αφήγηση ιστοριών από τον 6ο αιώνα π.Χ., για τις κρυστάλλινες σφαίρες του Αριστοτέλη ενώ θα φτάσουν μέχρι την εποχή του πιο σημαντικού αστρονόμου των ελληνιστικών χρόνων, του Πτολεμαίου. Ποιοι πίστευαν ότι η Γη είναι κυλινδρική, ποιοι ότι είναι επίπεδη, ποιοι ότι είναι σφαιρική και ακίνητη και πώς όλες αυτές οι θεωρίες οδήγησαν σε μια νέα θέαση του κόσμου;

Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 



Τι θα δείτεΣτους τρεις ορόφους της Διαδραστικής Έκθεσης, οι επισκέπτες κάθε ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν τις γνώσεις τους και να «ξυπνήσουν» την περιέργειά τους. Η Έκθεση εκτείνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες: Ύλη και Υλικά (Ισόγειο), Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα (1ος Όροφος), Βιοτεχνολογία (2ος Όροφος). 

Η επαφή με καθένα από τα 65 μόνιμα διαδραστικά εκθέματα, που καλύπτουν τους χώρους της φυσικής, της χημείας, των υλικών, των τηλεπικοινωνιών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της βιοτεχνολογίας, αποτελεί για τον επισκέπτη το ξεκίνημα μιας πρωτότυπης, ζωντανής και εξαιρετικά διαδραστικής «περιπέτειας». 



Πατώντας κουμπιά, μετρώντας δείγματα, χρησιμοποιώντας διακόπτες και μοχλούς, συνδυάζοντας εικόνες και ήχους, ο επισκέπτης μπορεί να διαδρά με το εκθεσιακό περιβάλλον, παρατηρώντας τα αποτελέσματα των ενεργειών του και αντιδρώντας σ' αυτά. Μέσα από τα εκθέματα θα μάθετε τι είναι οι περιβόητες οπτικές ίνες και οι οθόνες υγρών κρυστάλλων, αλλά και τα υλικά με μνήμη! 

Θα παίξετε εικονικά κρουστά, θα εξετάσετε πόσο καλή είναι η ακοή σας και αν τα γυαλιά ηλίου σας σας προστατεύουν από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες. Επιπλέον, θα μάθετε πώς γίνονται τα 3D γραφικά, θα δείτε αληθινά δείγματα dna, δέρμα καρχαρία και άλλα πολλά!
real