Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Βρέθηκε γονίδιο που ευθύνεται για την κληρονομικότητα του καρκίνου του προστάτη

Ανακαλύφθηκε το πρώτο γονίδιο που ευθύνεται για την κληρονομικότητα του καρκίνου του προστάτη.

Μετά από 20 χρόνια ερευνών χωρίς αποτέλεσμα, προκειμένου να βρεθούν κάποιοι γενετικοί παράγοντες εμπλεκόμενοι στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη σε άτομα σχετικά νεαρής ηλικίας και σε διαδοχικές γενιές οικογενειών, Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να εντοπίσουν μια σπάνια μετάλλαξη γονιδίου που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για την κληρονομική εκδήλωση της νόσου. Η ανακάλυψη αυξάνει τις προσδοκίες για τη βελτίωση των μεθόδων έγκαιρης διάγνωσης της πάθησης στο μέλλον.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής τους καθηγητές ουρολογίας και ογκολογίας Κάθλιν Κούνι και Γουίλιαμ 'Αιζαακς, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι άνδρες κληρονομούν αυτό το μεταλλαγμένο γονίδιο, κινδυνεύουν δέκα έως 20 φορές περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη.


Αν και το γονίδιο αυτό αφορά μόνο ένα μικρό ποσοστό των συνολικών περιστατικών καρκίνου του προστάτη (εκτιμάται ότι μόνο ένας άνδρας στους 100 διαθέτει το συγκεκριμένο γονίδιο), η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική γιατί ανοίγει τον δρόμο για την ουσιαστικότερη διερεύνηση του γενετικού υποβάθρου της ασθένειας.

Η μετάλλαξη αφορά το γονίδιο HOXB13 που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του οργάνου του προστάτη στα έμβρυα, καθώς και στην κατοπινή ομαλή λειτουργία του. Όσοι έχουν το γονίδιο, είναι πολύ πιθανότερο να έχουν ένα πρώτο βαθμού συγγενή, όπως πατέρα ή αδελφό, ο οποίος έχει επίσης τη νόσο. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πολύ πιο συνηθισμένη σε όσους άνδρες έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη και η νόσος έχει διαγνωστεί πριν την ηλικία των 55 ετών.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι, μετά από περαιτέρω έρευνες, κάποια στιγμή θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα γενετικό διαγνωστικό τεστ για έγκαιρη διάγνωση των ατόμων υψηλού κινδύνου. Ο κληρονομικός καρκίνος του προστάτη εκτιμάται ότι αφορά το 10-15% των συνολικών περιστατικών αυτής της μορφής καρκίνου. Προηγούμενες έρευνες έχουν εντοπίσει πολλαπλές γενετικές περιοχές που φαίνεται να εμπλέκονται στην εμφάνιση καρκίνου στον προστάτη, ποτέ όμως δεν είχε εντοπιστεί ένα μεμονωμένο γονίδιο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ