Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Αγωνία για το «σωματίδιο του Θεού»


Αγωνία για το «σωματίδιο του Θεού»

Αν οι επιστήμονες κατάφεραν να ρίξουν μια ματιά στο μποζόνιο του Χιγκς, το «σωματίδιο του Θεού», όπως έχει γίνει γνωστό, θα το μάθουμε αύριο, κατά τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις των επιστημόνων του CERN.

Μεγάλη είναι η προσδοκία στην επιστημονική κοινότητα για την ανακοίνωση στοιχείων που να αποδεικνύουν ότι το μποζόνιο του Χιγκς υπάρχει.

Η πρόοδος των ερευνών θα παρουσιαστεί σε συνέδριο στη Γενεύη. Η μέχρι στιγμής φημολογία υποστηρίζει ότι θα ανακοινωθούν σαφείς ενδείξεις, όχι όμως και αποδείξεις.


Η εύρεση αυτού του υποατομικού σωματιδίου αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τους επιστήμονες, καθώς το μποζόνιο του Χιγκς αποτελεί θεμελιώδη έννοια της σύγχρονης φυσικής. Στη θεωρία, το πεδίο Χιγκς είναι αυτό που προσέδωσε τη μάζα στα σωμάτια της ύλης, μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Ο καθηγητής Στέφαν Σόλντνερ Ρέμπολντ, από το πανεπιστήμιο του Μάντεστερ, δήλωσε: «Το σωματίδιο του Χιγκς, βέβαια, θα είναι μια τεράστια ανακάλυψη, όμως ακόμα μεγαλύτερη θα ήταν η μη ύπαρξή του, τη στιγμή που η θεωρία το προβλέπει»!
newsbomb