Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Σεισμολόγοι ανησυχούν για μεγάλο σεισμό στον Καναδά

Σεισμολόγοι ανησυχούν για μεγάλο σεισμό στον Καναδά
Για κίνδυνο μεγάλου σεισμού στην Οτάβα του Καναδά προειδοποιούν σεισμολόγοι και μηχανικοί.


Ο σεισμός στην περιοχή Βαλ ντε Μπουά, που είχε γίνει ιδιαίτερα αισθητός πέρυσι, υπενθύμισε στους κατοίκους της Οτάβας ότι η πόλη τους βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή.

Το ενδεχόμενο να σημειωθεί στο μέλλον ένας καταστροφικός σεισμός πολύ σοβαρότερος από εκείνον στο Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία, είναι ανοιχτό, τόνισε ο σεισμολόγος Τζον Άνταμς στο τηλεοπτικό δίκτυο CBC.


«Μπορούμε ασφαλώς να φανταστούμε ότι θα εκδηλωθεί κάποιος ισχυρότερος (σεισμός)», δήλωσε ο Άνταμς και προσέθεσε ότι υπάρχει «μια πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας σεισμός 7 βαθμών στην Οτάβα ή στην κοιλάδα του Αγίου Λαυρεντίου».

Εκτός από αυτό το «σενάριο καταστροφής», σύμφωνα με το σεισμολόγο «θα μας ανησυχούσαν (σεισμοί) μεγέθους 6,2 ή 6,3 βαθμών 30 ή 40 χιλιόμετρα» από την πρωτεύουσα.

«Θα βλέπαμε πιθανώς καταρρεύσεις κτιρίων, ειδικά παλιότερων κτιρίων χτισμένων με τούβλα, και μεγάλο μέρος της υποδομής της πόλης θα υφίστατο ζημιές», προσέθεσε.

Τις προσπάθειες να προετοιμαστεί η πρωτεύουσα του Καναδά για έναν ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό εμποδίζει το γεγονός πως οι κινήσεις των τεκτονικών πλακών κοντά στην Οτάβα αποτελούν μυστήριο για τους επιστήμονες, που δεν μπορούν να τις παρακολουθούν επακριβώς.
newsbomb