Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Αυξάνονται επικίνδυνα οι φυσικές καταστροφές

Ογδόντα πέντε χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας φυσικών καταστροφών, ενώ 230 εκατομμύρια ακόμη επηρεάζονται από τις συνέπειές τους. Τα στοιχεία αυτά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι περισσότερο από ανησυχητικά καθώς αποκαλύπτουν αύξηση, κατά πέντε φορές από το 1975, της συχνότητας των φυσικών καταστροφών.

Οι προβλέψεις μάλιστα για το μέλλον δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, των αλλαγών στην παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα και της αύξησης του πληθυσμού.


Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν σήμερα στο συνέδριο που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Διεύθυνση Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο σχέδιο "Flinkman" του προγράμματος πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Θύμιο Σώκο, το θέμα της διαχείρισης των κινδύνων από τις πλημμύρες απασχολεί ιδιαίτερα τη Μακεδονία και τη Θράκη, λόγω της παρουσίας τεσσάρων διασυνοριακών ποταμών, του Αξιού, του Στρυμόνα, του Νέστου και του Έβρου.

Ελλάδα: καταστροφές με μισό μέτρο νερού...

Ειδικά για τον ελλαδικό χώρο ο αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μ. Βαφειάδης, τόνισε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα από πλημμύρες οφείλονται σε υπερχειλίσεις χειμάρρων από σφοδρές ξαφνικές βροχοπτώσεις και μάλιστα σε περίοδο ξηρασίας.

Έκανε λόγο για κατασκευαστικά προβλήματα σε δομικά έργα όπως οι γέφυρες και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν επίσημες καταγραφές των ποσοτήτων βροχής, από τις οποίες να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή και χρήσιμα συμπεράσματα.

Ενδεικτικά σχολίασε ότι από μια μελέτη στα δημοσιεύματα του Τύπου της Θεσσαλονίκης, τα τελευταία δέκα χρόνια προέκυψε ότι μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν "με μισό μέτρο νερού πάνω από το επίπεδο του πεζοδρομίου".

Ηλεκτρονικός κόμβος πληροφόρησης

Έναν καινοτόμο ηλεκτρονικό κόμβο πληροφόρησης σε θέματα πλημμυρών παρουσίασε η εκπρόσωπος του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος Ινές Σέριφ.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://flinkman-project.eu που τέθηκε σε λειτουργία, μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών στην Ευρώπη, να συνομιλήσει, μέσω του φόρουμ, με άλλους φορείς, να πληροφορηθεί τις καλές πρακτικές, τους τρόπους και τους μηχανισμούς συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών.

Τα σχέδια διαχείρισης, σύμφωνα με τον υπουργό περιβάλλοντος του Γερμανικού κρατιδίου της Έσσης, Ματίας Λόου, προβλέπουν συγκεκριμένα, την αξιολόγηση του κινδύνου πλημμυρών, τον εντοπισμό των περιοχών που κινδυνεύουν περισσότερο, τη χαρτογράφησή τους και τη λήψη μέτρων σε ενδεχόμενο συμβάν.
nooz.gr