Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Aλλαγές στον δορυφορικό ορίζοντα

Η Eutelsat Communications ανακοίνωσε ότι από την 1η Μαρτίου 2012 όλοι οι δορυφόροι του ομίλου αποκτούν ενιαία ονομασία στην οποία … θα περιλαμβάνεται το όνομα Eutelsat. Μετά από την ημερομηνία αυτή κάθε δορυφόρος θα χαρακτηρίζεται από το όνομα Eutelsat, έναν αριθμό -που θα υποδεικνύει την τροχιακή του θέση- και ένα γράμμα, το οποίο θα έχει σχέση με τη φορά της τροχιάς του. Το νέο αυτό σύστημα ονοματοδοσίας εντάσσεται στην προσπάθεια της Eutelsat να δώσει στους δορυφόρους της μια ομοιόμορφη και αναγνωρίσιμη ταυτότητα.

Το λογικό σχήμα που επέλεξε η Eutelsat για το σχηματισμό των νέων ονομάτων θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο να καταλαβαίνουν αμέσως τη θέση ενός δορυφόρου (στοιχείο-κλειδί όταν πρόκειται για εμπορικούς δορυφόρους), καθώς και τη χρονική σειρά με την οποία έφτασε στο συγκεκριμένη τροχιακή γειτονιά. Για παράδειγμα, οι δορυφόροι που βρίσκονται τώρα σε τροχιά θα μετονομαστούν ως εξής: Ο δορυφόρος W6 στις 21.5° East θα γίνει EUTELSAT 21A.
Οσον αφορά την ονομασία «HOT BIRD», την οποία χρησιμοποιεί η Eutelsat για περισσότερα από 20 χρόνια, έχοντας κερδίσει την αναγνώριση και την αποδοχή του κόσμου της δορυφορικής τηλεόρασης, θα διατηρηθεί. Μάλιστα, θα συνδεθεί ακόμη πιο στενά με το όνομα της Eutelsat υιοθετώντας το σύστημα αρίθμησης των υπόλοιπων δορυφόρων της εταιρείας. Για παράδειγμα ο HOT BIRD 6 θα μετονομαστεί σε EUTELSAT HOT BIRD 13A.
Η Eutelsat Communications αποτελεί από πλευράς εσόδων έναν από τους τρεις κορυφαίους παρόχους δορυφορικών υπηρεσιών σε ολόκληρο τον κόσμο, διαθέτοντας εμπορικά αξιοποιήσιμη χωρητικότητα σε 29 δορυφόρους, οι οποίοι παρέχουν κάλυψη σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς επίσης στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ινδία και σε σημαντικά τμήματα της Ασίας και της Αμερικής. Σύμφωνα με στοιχεία της 30ης Ιουνίου 2011, οι δορυφόροι της Eutelsat εκπέμπουν περισσότερα από 3.800 τηλεοπτικά κανάλια.
Οι δορυφόροι της οικογένειας HOT BIRD εκπέμπουν από την τροχιακή θέση στις 13 μοίρες ανατολικά περισσότερα από 1100 κανάλια, σε περισσότερους από 120 εκατομμύρια οικιακούς χρήστες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, μεταφέροντας καλωδιακή και δορυφορική τηλεόραση. Επίσης, οι δορυφόροι του ομίλου παρέχουν υπηρεσίες σε μια μεγάλη γκάμα εταιρικών πελατών, όπως είναι οι πάροχοι κινητών και σταθερών επικοινωνιών, οι εταιρείες μετάδοσης και διανομής τηλεοπτικού σήματος, οι πάροχοι υπηρεσιών Ιντερνετ και οι εταιρείες διασύνδεσης, ενώ επίσης καλύπτει την αγορά ναυτιλιακών και αεροπορικών επικοινωνιών, καθώς και μεγάλο αριθμό εταιρικών δικτύων.
http://techit.gr