Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

VIDEO: BBC: Φονικός πάγος στα βάθη του ωκεανού


VIDEO: BBC: Φονικός πάγος στα βάθη του ωκεανού
Τα ''Brinicles'', τα τρομακτικά δάκτυλα πάγου στον πυθμένα του ωκεανούπου σπέρνουν το θάνατο, κατάφερε να συλλάβει το τηλεοπτικό συνεργείο του BBC σε μια εντυπωσιακή time-lapse ταινία.
Αυτοί οι παράξενοι, περιστρεφόμενοι σχηματισμοί πάγου, ξετυλίγονται από την κατά πολύ ψυχρότερη επιφάνεια και παγώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους μέχρι να φτάσουν στον πάτο της θάλασσας.
Σε αντίθεση με τους παγοκρύσταλλους, οι οποίοι σχηματίζονται από το νερό που στάζει και καταψύχονται από τον παγωμένο αέρα, τα Βrinicles δημιουργούνται λόγω των ιδιαιτεροτήτων του υπέρ-ψυχρού νερού στον ωκεανό.
Στην Αρκτική, ο αέρας μπορεί να είναι στους -15 βαθμούς Κελσίου, ενώ το νερό να είναι συγκριτικά πιο ζεστό στους -1,2 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτές τις συνθήκες, ο θαλάσσιος πάγος δημιουργεί κανάλια μέσα από τα οποία ρέει αλμυρό νερό προς τον βυθό. Το πολύ κρύο και αλμυρό νερό παγώνει το θερμότερο, λιγότερο αλμυρό νερό αργά δημιουργώντας ένα τεράστιο σωλήνα μέσω του οποίου το παγωμένο νερό ρέει. Και καθώς ο περίεργος αυτός παγωμένος σωλήνας αγγίζει τον πάτο, το παγωμένο άγγιγμά του εκτείνεται σκοτώνοντας το οτιδήποτε στο πέρασμά του.
Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο: 
 mediagate