Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

«Χαμένο» το διαστημόπλοιο Phobos-Grunt

«Χαμένο» το διαστημόπλοιο Phobos-Grunt

ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΗ
Δεν μπόρεσε να λάβει την τελική πορεία του προς τον Άρη και μπορεί να θεωρηθεί ως "χαμένο" το ρωσικό διαστημικό σκάφος Phobos-Grunt, που εκτοξεύτηκε την Τρίτη, καθώς οι προσπάθειες για επανάκτηση του ελέγχου εξ αποστάσεως απέτυχαν, δήλωσε σήμερα μια πηγή του διαστημικού τομέα στον πρακτορείο ειδήσεων Interfax.


"Ολες οι προσπάθειες για να λάβουμε δεδομένα τηλεμετρίας από το Phobos-Grunt και να ενεργοποιήσουμε το σύστημα ελέγχου απέτυχαν. Μπορούμε να θεωρήσουμε το διαστημικό σκάφος ως "χαμένο", δήλωσε η πηγή αυτή.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα την αποτυχία αυτή τις επόμενες μέρες.
Το Phobos-Grunt εκτοξεύτηκε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη με ένα πύραυλο μεταφορέα Zenit από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.
Όμως παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τη Γη αντί να προωθηθεί από τους κινητήρες με τους οποίους είναι εξοπλισμένο προς τον Φόβο, το δορυφόρο του Άρη, και ρώσοι ειδικοί προσπαθούν από τότε να επανακτήσουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο για να λάβει την τελική πορεία του.
ethnos