Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Λέιζερ αναγνωρίζει τα νοθευμένα ποτά

Λέιζερ αναγνωρίζει τα νοθευμένα ποτά
Μια πρωτοποριακή μέθοδο με την οποία αναγνωρίζετε η γνησιότητα ενός αλκοολούχου ποτού ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου St. Andrews στη Σκοτία.
Η νέα μέθοδος αναλύει το φασματικό αποτύπωμα του ποτού και μπορεί να αποκαλύψει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν είναι γνήσιο ή «βόμβα».
Μια σταγόνα του ποτού είναι αρκετή για να αποκαλύψει την ταυτότητα του. Η σταγόνα τοποθετείται πάνω σε ένα διάφανο τσιπ και στη συνέχεια πάνω στο τσιπ πέφτει μια ακτίνα φωτός λέιζερ πιο λεπτή από ανθρώπινη τρίχα. Η ακτίνα λέιζερ ξεκινά από μια οπτική ίνα και μετά την επαφή της με το τσιπ η ακτίνα «συλλέγεται» από μια άλλη οπτική ίνα.


Με βάση το γεγονός ότι κάθε μόριο εκπέμπει ένα χαρακτηριστικό φάσμα που είναι μοναδικό, σαν το δακτυλικό αποτύπωμα, η φασματική ανάλυση που γίνεται με τη νέα μέθοδο αποκαλύπτει την ταυτότητα του ποτού.

Η μέθοδος εξακριβώνει την ακριβή ποσότητα αλκοόλ που περιέχει το ποτό. Έχει όμως και άλλες δυνατότητες αφού μπορεί να μελετά το χρώμα, την υφή και τη γεύση του ποτού και να αναγνωρίζει μια σειρά από στοιχεία όπως το είδος και την ηλικία του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η μέθοδος μπορεί να κάνει ακόμη πιο εξειδικευμένες αναλύσεις δείχνοντας τη μάρκα ενός ποτού ή το βαρέλι στο οποίο βρισκόταν.
newsbomb