Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Σε ποιους πλανήτες μπορείτε να κατοικήσετε

Σε ποιους πλανήτες μπορείτε να κατοικήσετε
Αν βαρεθήκατε πλέον τον πλανήτη Γη, αν οι συνθήκες εδώ δεν σας αρέσουν και σκέφτεστε να μετοικήσετε σε κάποιο άλλο πλανήτη, σας παρουσιάζουμε μερικές προτάσεις για όσους θέλουν να αφήσουν πλέον τον πλανήτη μας.

Ο δορυφόρος του Κρόνου, Τιτάνας και εξωπλανήτες στο σύστημα Γκλίζε 581 συγκαταλέγονται στα σώματα που είναι πιθανότερο να μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή. Διεθνής ομάδα επιστημόνων, επινόησε δύο συστήματα αξιολόγησης προκειμένου να συντάξει λίστα με τους πλέον κατοικήσιμους πλανήτες και δορυφόρους.



Μέχρι στιγμής, οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει περισσότερους από 700 πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε αρκετές χιλιάδες μέσα στα επόμενα χρόνια. Κάποιοι επιστήμονες έχουν εκφράσει φόβους ότι καθώς οι γνωστοί εξωπλανήτες αυξάνονται, η αναζήτηση εξωγήινης ζωής θα περιορίζεται για να επικεντρωθεί σε όσους έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τη Γη.

Έτσι στην έκθεσή τους, οι ερευνητές προτείνουν δύο διαφορετικούς δείκτες: ένα Δείκτη Ομοιότητας με τη Γη (ESI) και ένα Δείκτη Πλανητικής Κατοικησιμότητας (PHI). Ο πρώτος κατηγοριοποιεί τους πλανήτες με βάση τα χαρακτηριστικά τους που παραπέμπουν στη Γη, ενώ ο δεύτερος αναφέρεται σε μια σειρά χημικών και άλλων παραμέτρων που θα μπορούσαν θεωρητικά να ευνοούν την ύπαρξη ζωντανών οργανισμών σε συνθήκες που δεν θυμίζουν τον πλανήτη μας.

Με βάση το σύστημά τους, οι επιστήμονες είδαν ότι στα σώματα που φέρουν τις μεγαλύτερες ομοιότητες με τη Γη συγκαταλέγονται ο Γκλίζε 581g - έστω και εάν η ίδια του η ύπαρξη αμφισβητείται από ορισμένους αστρονόμους- ο Αρης και ο Ερμής, ενώ ο Τιτάνας, ο Άρης και η Ευρώπη, δορυφόρος του Δία, είναι - κατά τους ίδιους πάντα- τα σώματα με τον μεγαλύτερο δείκτη κατοικησιμότητας.
newsbomb