Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ιπτάμενο χαλί με «κυματική ενέργεια»!

Ιπτάμενο χαλί με «κυματική ενέργεια»!
Την παρθενική του πτήση έκανε ένα «ιπτάμενο χαλί»,  όχι στην… Ινδία, αλλά σε ένα εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.
Συγκεκριμένα, το δέκα εκατοστών φύλλο «έξυπνης διαφάνειας» μετακινείται με «κυματική ενέργεια», όπου κύματα ηλεκτρικών ρευμάτων ωθούν λεπτούς θύλακες αέρα από εμπρός προς τα πίσω στο κάτω μέρος του «μαγικού χαλιού».

Μάλιστα, το πρωτότυπο κινείται με ταχύτητα περίπου ένα εκατοστό ανά δευτερόλεπτο. Βελτιώσεις στο σχεδιασμό του θα μπορούσαν να πετύχουν ακόμα και ταχύτητα ενός μέτρου το δευτερόλεπτο.


Ο μεταπτυχιακός φοιτητή Noah Jafferis, δημιουργός της συσκευής, λέει πως εμπνεύστηκε από μία δημοσίευση στα μαθηματικά που μελέτησε λίγο μετά την έναρξη του διδακτορικού του στο Πρίνστον.

Εγκατέλειψε την ιδέα ενός μοδάτου σχεδίου και εκτύπωσε ηλεκτρονικά κυκλώματα με νανο-μελάνια παράγοντας μία συσκευή που πιο πολύ μοιάζει με παραμύθι για τις «1001 Νύχτες», παρά με πρωτοποριακή τεχνολογία του 21ου αιώνα. Ο καθηγητής James Sturm, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Jafferis, παραδέχτηκε πως κάποιες στιγμές το σχέδιο φαινόταν παράτολμο.
newsbomb