Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Έρχεται η καφετιέρα που «θυμάται» πώς θέλει ο καθένας τον καφέ του


Υπάρχει τρόπος μια καφετιέρα να φτιάχνει τον σωστό καφέ για όλους; Ναι, αν μπορεί να αναγνωρίζει τα ξεχωριστά δαχτυλικά αποτυπώματα του καθενός και να «θυμάται» πώς ο καθένας θέλει τον καφέ του.
Σύμφωνα με τη βρετανική Ντέιλι Μέιλ, η συσκευή Saeco Xelsis Digital ID της Philips είναι η πρώτη στον κόσμο που διαθέτει τεχνολογία αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων. Μόλις ο χρήστης την αγοράζει, πιέζει το δάχτυλό του σε μια μικρή υποδοχή δημιουργώντας έτσι το «προφίλ» του. Στη συνέχεια προγραμματίζει την καφετιέρα πώς ακριβώς θέλει τον καφέ του (πόσο δυνατός, πόσο
γάλα, πόσος αφρός κλπ). Κάθε φορά που ο χρήστης αγγίζει τη συγκεκριμένη υποδοχή στην καφετιέρα, αυτή ξέρει τις προτιμήσεις του. Ο χρήστης πιέζει ένα κουμπί για την επιλογή ανάμεσα σε εννιά διαφορετικά είδη καφέ (καπουτσίνο, εσπρέσο κ.α.) και η συσκευή αναλαμβάνει να τον φτιάξει με τις σωστές αναλογίες. 

Η μηχανή μπορεί να δεχτεί «προφίλ» μέχρι έξι διαφορετικών χρηστών ή ο ίδιος χρήστης μπορεί να αλλάξει τις «προδιαγραφές»του καφέ του, αν οι προτιμήσεις του εν καιρώ αλλάξουν. Το μηχάνημα διαθέτει και άλλες ευκολίες, όπως ειδική θέση για να ζεσταίνει το φλιτζάνι του καφέ πριν καν αυτός είναι έτοιμος και καθαρίζει αυτομάτως με νερό τη θήκη που περιέχει το γάλα. Ακόμα, η καφετιέρα μπορεί να προγραμματιστεί για να ανοίγει μόνη της μια συγκεκριμένη ώρα, π.χ. μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι. Η συσκευή που παράγεται στην Ιταλία θα κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ και θα βγει στην αγορά στο τέλος του μήνα, ενώ θα πωλείται και μέσω του Amazon.com. Παρά την ακριβή τιμή, εκπρόσωπος της Philips δήλωσε ότι θεωρεί δεδομένο πώς θα υπάρξει ζήτηση για το προϊόν.
agelioforos