Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Το 54ο Jamboree on the Air

Jamboree on the Air
Το 54ο Jamboree on the Air – JOTA και το 15ο Jamboree on the Internet - JOTI
15 και 16 Οκτωβρίου 2011


Το φετινό θέμα του JOTA είναι Ειρήνη, Περιβάλλον και Φυσικές Καταστροφές. Μια συναρπαστική δραστηριότητα, που βασίζεται στο ισχυρό σημείο του Προσκοπισμού: Να δρα και να υποστηρίζει σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Ο πρόσκοπος είναι πάντα έτοιμος.
Πώς μπορεί η χρήση μοντέρων μέσων επικοινωνίας να βοηθήσει να σωθούν ψυχές; Πώς μπορεί κάθε Πρόσκοπος να προετοιμαστεί ώστε να συμβάλει στη σωτηρία του συνανθρώπου του όταν χτυπούν φυσικές ή κλιματικές καταστροφές; Όταν οι σεισμοί και τα τσουνάμι χτύπησαν την Ταϊλάνδη τον Δεκέμβριο 2004, την Αϊτή το 2010 αλλά και πιο πρόσφατα την Ιαπωνία, οι Πρόσκοποι απέδειξαν ότι ξέρουν πώς να αντιδρούν γρήγορα και αποτελεσματικά.
Οι Πρόσκοποι είναι συχνά οι βασικοί σύνδεσμοι για τους υπεύθυνους, που δουλεύουν σε κάθε περιοχή, χάρη στην αυτοθυσία τους και την αποφασιστικότητά τους. Συχνά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια καταστροφών που επηρεάζουν το άμεσο περιβάλλον τους.
Για να μπορέσουν να προετοιμάσουν τους νέους να αντιμετωπίζουν δύσκολες περιστάσεις και για να ενισχύσουν την υπάρχουσα συνεργασία με εθνικούς ή διεθνείς ανθρωπιστικούς Οργανισμούς, οι εθνικοί Προσκοπικοί Οργανισμοί καλούνται να διοργανώσουν δραστηριότητες σε συνεργασία με τοπικές ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται σ’ αυτούς τους τρεις τομείς (Ειρήνη, Περιβάλλον και Φυσικές Καταστροφές).
Το φετινό JOTA έχει την υποστήριξη των ειδικών της Διεθνούς Ενώσεως Ραδιοερασιτεχνών (International Amateur Radio Union – IARU), υλικό που διέθεσε η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunications Union – ITU) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UN Refugee Agency – UNHCR), καθώς και από διάφορες άλλες ραδιοερασιτεχνικές ομάδες έκτακτης ανάγκης. Εκπρόσωποι των Οργανισμών αυτών μπορούν να συμμετάσχουν σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Γιατί οι Πρόσκοποι είναι πάντα οι πρώτοι όταν χτυπά μια καταστροφή; Επειδή προσκοπικές ομάδες υπάρχουν σχεδόν παντού, είναι καλά οργανωμένοι, με άμεσες επαφές με την τοπική κοινωνία. Οι Πρόσκοποι συνήθως εκπαιδεύονται στις Πρώτες Βοήθειες, στη διαδρομή στην ύπαιθρο με χάρτη και έχουν όλα τα υλικά που χρειάζονται για να στηθεί ένα προσωρινό κατάλυμμα πραγματικά γρήγορα: Σκηνές, εξοπλισμός μαγειρίου, εξοπλισμός κατασκευών, όλα είναι εκεί έτοιμα, περιμένοντας την επόμενη εκδρομή ή κατασκήνωση, που όμως μπορούν βέβαια να χρησιμοποιηθούν και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Το λογότυπο αυτής της χρονιάς επελέγη στα πλαίσια σχετικού διαγωνισμού μεταξύ περισσοτέρων από 100 σχεδίων και έχει σχεδιαστεί από τον Felipe Trejo Malpica της Προσκοπικής Ομάδας Octavio της πόλης Jalisco, Mexico. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του «Ο προσκοπικός κόμπος δένει τον κόσμο, ώστε να μη διαλυθεί, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη εποχή. Επίσης συμβολίζει την προσκοπική αδελφοσύνη σ’ όλο τον κόσμο. Στη λέξη JOTA το γράμμα Ο εκπροσωπεί τον ραδιοερασιτεχνισμό, ενώ στη λέξη JOTI ένα ποντίκι εκπροσωπεί το Internet. Αυτές οι ιδέες συμβολίζουν έναν κόσμο που χρησιμοποιεί μοντέρνους τρόπους επικοινωνίας για να στείλει ένα μήνυμα ειρήνης, ενότητας και υποστήριξης απέναντι στις καταστροφές που μας περιβάλλουν.»

Άσκηση ετοιμότητας
Κατά τη διάρκεια του JOTA προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μια μικρού επιπέδου άσκηση ετοιμότητας. Θα είναι μια απαιτητική δραστηριότητα, όπου το σενάριο θα προβλέπει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω σεισμού και οι Πρόσκοποι θα μπορούν να ανταπεξέλθουν χρησιμοποιώντας τεχνικές, υλικά και ικανότητες, που θα μάθουν αυτό το Σαββατοκύριακο.

Θα χρειαστεί:
o Ένας ραδιοερασιτεχνικός σταθμός
o Μια κεραία που θα φτιαχτεί από τους προσκόπους
o Γεννήτρια ή μπαταρίες
o Ένα laptop με το NBEMS software
o Το τυποποιημένο μήνυμα της IARU
o Μια φωτογραφική μηχανή

Οι οδηγίες υπάρχουν εδώ:  Scoutonia Earthquake-How-to-run-guide.pdf

Οι κανόνες του παιχνιδιού
Για να γίνει όσο το δυνατόν πιο καλή εξομοίωση μιας χαοτικής κατάστασης στον απόηχο μιας φυσικής καταστροφής θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής:
· Επιτρέπεται μόνο η χρήση του ραδιοερασιτεχνικού σταθμού με τροφοδοσία ανάγκης (η ηλεκτροδότηση της περιοχής έχει διακοπεί λόγω της καταστροφής)
· Η σταθερή αλλά και η κινητή τηλεφωνία έχουν διακοπεί καθώς και το Internet, οπότε δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μετάδοση πληροφοριών.
· Θα πρέπει να υπάρχει ένα χρονικό όριο για τη δραστηριότητα αυτή: Πάντοτε σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχει ανάγκη να δρούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
· Έσο έτοιμος: Βεβαιωθείτε ότι οι Πρόσκοποί σας ξέρουν τι να κάνουν όταν χτυπήσει η καταστροφή (Ξέρουν πού είναι το σημείο συνάντησης, τι να φορέσουν, τι να φέρουν μαζί τους;)

Επικεφαλής χώρες
Τρεις χώρες έχουν σηματοδοτήσει τη συμμετοχή τους στην προετοιμασία του JOTA: Πορτογαλία, Μαλαισία και Τουρκία. Οι σταθμοί JOTA σ’ αυτές τις χώρες θα λάβουν ειδικές οδηγίες καθώς και το σενάριο της καταστροφής. Σταθμοί σε άλλες χώρες καλούνται να συμμετέχουν.

Πότε και πού;
Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, 12:00 – 18:00 GMT, κατά τη διάρκεια του JOTA. Δεν θα δοθούν άλλες λεπτομέρειες, υπάρχει πάντα το στοιχείο της έκπληξης όταν χτυπά μια καταστροφή. Να αναμένετε το μη αναμενόμενο.
Να παρακολουθείτε τη σελίδα “latest news” στην ιστοσελίδα του JOTA κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Σημειώστε ότι ο ραδιοερασιτεχνικός σταθμός του Παγκόσμιου Προσκοπικού Γραφείο HB9S θα λάβει ενεργά μέρος στην άσκηση ετοιμότητας. Αν χρειαστείτε βοήθεια με την άσκηση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, προσπαθήστε να έρθετε σε επαφή με το Γραφείο.
http://www.raag.org/displayITM1.asp?ITMID=405&LANG=GR