Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Χρόνος εκκίνησης μόλις οκτώ δευτερολέπτων για τα Windows 8!



Λευτέρης Ξυκομηνός
Ένα από τα βασικά «προβλήματα» όλων των Λειτουργικών Συστημάτων για υπολογιστές είναι η χρονική διάρκεια που απαιτούν από τη στιγμή που πατάμε το κουμπί «on», για να τεθεί σε λειτουργία το computer, έως το σημείο που έχει πλήρως «φορτώσει» και ως εκ τούτου αποκτάμε πρόσβαση, μπορώντας πλέον να χρησιμοποιήσουμε τα όποια προγράμματά μας. 




Λειτουργικό Σύστημα ή αλλιώς στην αγγλική Operating System (εν συντομία «OS») είναι το περιβάλλον που αντικρίζει ο χρήστης, όταν ανάβει τον υπολογιστή του και το οποίο συνεργάζεται με προγράμματα δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτό – Windows, Mac OS X και Linux, είναι τα πιο δημοφιλή Λειτουργικά Συστήματα σήμερα.

Ανέκαθεν, αυτή η χρονική διάρκεια ήταν μεγάλη, προκαλώντας δυσχέρεια στη χρήση των υπολογιστών, όμως ήταν ένας από τους «de facto» παράγοντες, κατά συνέπεια οι απανταχού χρήστες είχαν συνηθίσει αυτή την άργητα. Με την πάροδο των ετών, φέροντας την αντίστοιχη εξέλιξη της τεχνολογίας, άρα και τη βελτίωση των επιμέρους τεχνικών μερών ενός υπολογιστή, έγινε πλέον εφικτή η εκκίνηση ενός OS να είναι σύντομη: από τα τρία, τέσσερα έως και πέντε λεπτά της ώρας που απαιτούνταν για την εκκίνηση, ο χρόνος μπορούσε να μειωθεί σε επίπεδα δευτερολέπτων.



Δυστυχώς, πρακτικά κάτι τέτοιο δεν είχαμε δει σε κανένα OS. Τελευταία όμως, χάρη στη χρήση των σκληρών δίσκων χωρίς μηχανικά μέρη τύπου SSD (Solid State Disk), οι οποίοι είναι ταχύτατοι, οι χρήστες μπορούσαν να εκκινούν τον υπολογιστή τους πολύ πιο γρήγορα – και πάλι όμως, αυτό συνέβαινε επειδή ο χρήστης επέλεγε να χρησιμοποιήσει έναν SSD σκληρό δίσκο, ως τον βασικό του μηχανήματός του.

Η Microsoft, μελετώντας τα παραπάνω και όντας ήδη στα τελικά στάδια ανάπτυξης των Windows 8, αποφάσισε να κάνει το «περαιτέρω βήμα» και επιτέλους να προσφέρει εκκίνηση της τάξεως μερικών δευτερολέπτων! Στο παρακάτω βίντεο που παρέθεσε η ίδια, βλέπουμε μια εκπρόσωπο της εταιρείας να επιδεικνύει την ταχύτητα εκκίνησης των νέων Windows, σε έναν φορητό υπολογιστή.

Για του λόγου το αληθές, ο φορητός δεν έχει επάνω του την μπαταρία, ώστε να σιγουρευτούν οι θεατές ότι το μηχάνημα είναι τελείως εκτός λειτουργίας και δεν «κρύβεται» ένα μισο-φορτωμένο OS στο εσωτερικό του. Τοποθετώντας την μπαταρία στο laptop, η εκπρόσωπος πατάει το κουμπί «on»...και ως εκ θαύματος μετά από (βία) οκτώ δευτερόλεπτα μας καλωσορίζουν τα νέα Windows 8!

Βέβαια, για να επιτευχθεί αυτός ο ιδιαίτερα σύντομος χρόνος εκκίνησης, ο υπολογιστής διαθέτει SSD σκληρό δίσκο, κάτι το οποίο η Microsoft παραδέχεται, εντούτοις ισχυρίζεται ότι επίσης σύντομο χρόνο εκκίνησης (ή αν θέλετε αρκετά συντομότερο σε σχέση με τις προγενέστερες εκδόσεις των Windows) θα βιώνουν οι χρήστες που στον υπολογιστή τους βρίσκεται ένας κλασικού τύπου σκληρός δίσκος.

Πέραν του βίντεο όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε τη σύντομη διάρκεια εκκίνησης των Windows 8, στον σύνδεσμο που παραθέτουμε μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη (τεχνική) ανάλυση του κατορθώματος, όπως και τους λόγους που συνέβαλαν σ' αυτό το επίτευγμα της εταιρείας.

zougla.gr