Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

E-MiLi: νέα τεχνολογία υποσχόμενη 54% μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στα κινητά, με το Wi-Fi συνεχώς ενεργοποιημένο!


Λευτέρης Ξυκομηνός
Μια κοινή απορία του μέσου χρήστη / ιδιοκτήτη ενός σύγχρονου κινητού τηλεφώνου, με χειρισμό αφής, οθόνη μεγάλη και ποιοτική και φυσικά, δυνατότητα επικοινωνίας με το Διαδίκτυο μέσω 3G σήματος ή (κυρίως) ασύρματο δίκτυο Wi-Fi, είναι γιατί ο χρόνος διάρκειας της μπαταρίας είναι μικρός, συγκριτικά πάντα με τα τηλέφωνα της προηγούμενης γενιάς (άνευ μεγάλης οθόνης αφής). 


Ιδιαίτερα όταν είναι «ανοιχτό» το Wi-Fi (ήτοι, η κεραία του κινητού μονίμως «ψάχνει / σκανάρει» για σήμα), ακόμα κι αν δεν κάνουμε χρήση του Internet, ο χρόνος της μπαταρίας εξακολουθεί να είναι μικρός: η μπαταρία συνεχίζει να «ξελιγώνεται», ακριβώς λόγω του ενεργοποιημένου Wi-Fi.

Μια λύση είναι (αυτή που αναγκαστικά χρησιμοποιούν αρκετοί) να ενεργοποιούμε το Wi-Fi μόνο όταν θέλουμε να κάνουμε χρήση του Internet και κατόπιν να το απενεργοποιούμε – η άλλη λύση είναι να κουβαλάμε όπου και αν πάμε μαζί μας, τον φορτιστή και βέβαια, να υπάρχει πρίζα ρεύματος διαθέσιμη. Τέλος, η πιο ακριβή επιλογή είναι να αγοράσουμε μια εξωτερική μπαταρία ή άλλες μεθόδους - όχι τόσο αποδοτικές και πρακτικές – για φόρτιση της μπαταρίας (ηλιακές κυψέλες, φόρτιση μέσω άλλης συσκευής όπως φορητός υπολογιστής).

Κοινώς, ναι μεν τα κινητά τηλέφωνα εξελίχθηκαν αρκετά, οι μπαταρίες όμως όχι και τόσο, ώστε να μπορούν να υποστηρίζουν για παράδειγμα, όλη την ώρα ενεργοποιημένο το Wi-Fi, προσφέροντας έτσι την πλήρη εκμετάλλευση από τον χρήστη, ανά πάσα ώρα και στιγμή του Διαδικτύου, χωρίς να ανησυχεί για την διάρκεια της μπαταρίας.

Ο λόγος που δεν αντέχει η μπαταρία συνέχεια το Wi-Fi να λειτουργεί, είναι ότι η κατανάλωση ενέργειας αντιστοιχεί με αυτή που απαιτεί το κινητό, σε περίπτωση που ο χρήστης, όλη την ημέρα αποστέλλει και δέχεται γραπτά μηνύματα ασταμάτητα! Έτσι ο επιστήμονας-καθηγητής Kang Shin με την αρωγή του φοιτητή Xinyu Zhang, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν των ΗΠΑ, επινόησαν την «υποσυνείδητη κατάσταση» λειτουργίας του Wi-Fi, η οποία αυξάνει την διάρκεια της μπαταρίας κατά 54%, χάρη στην «έξυπνη» χρήση του ασύρματου δικτύου όταν δεν το χρησιμοποιούμε, αλλά έχοντάς το ενεργοποιημένο.

Η επινόηση ακούει στο όνομα Energy-Minimizing Idle Listening ή εν συντομία E-MiLi (σε ελεύθερη μετάφραση: Ενεργειακής Ελαχιστοποίησης Ακρόαση σε Αδρανή κατάσταση), η οποία ελαττώνει την ενεργειακή κατανάλωση της Wi-Fi κεραίας / κυκλώματος κατά το 1/16 της αρχικής, δίνοντας έτσι περισσότερη ζωή στην μπαταρία. Ακόμα σε στάδιο πρωτότυπης μορφής, όμως η ενσωμάτωση στις ήδη υπάρχουσες (και αντίστοιχα μελλοντικές) συσκευές, είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία για τις εταιρείες, καθώς αποτελείται από αναβάθμιση του εσωτερικού λογισμικού ενός κινητού τηλεφώνου συνάμα με την πρόσθεση στο εσωτερικό, του ειδικού τσιπ E-MiLi.

Φυσικά τα πάντα εξαρτώνται από την μοναδική κινητήρια δύναμη στον κόσμο των πολυεθνικών εταιρειών τεχνολογίας: το κόστος (καλύτερα: το κέρδος).
zougla