Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστήμονες εξάγουν σε βίντεο αυτά που "βλέπει" το μυαλό!


Μπορεί να ακούγεται εξωπραγματικό (είναι), αλλά είναι αλήθεια. Επιστήμονες του UC Berkeley εφηύραν σύστημα, μέσω του οποίου εντοπίζουν τις ενοράσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου και τις κάνουν extract σε ψηφιακό βίντεο. Ασύλληπτο.
Όπως γίνεται αντιληπτό, σε μερικά χρόνια, θα έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε επί της οθόνης ακόμη και τα όνειρά μας. Σύμφωνα με τον επικφαλής της έρευνας, Jack Gallant, "αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα στο να επανακατασκευάσουμε τις εσωτερικές μας θεάσεις. Ανοίγουμε ένα παράθυρο και βλέπουμε την ταινία που παίζει μέσα στο μυαλό μας".

Η μέρα που θα καλούμε τους φίλους μας στο σπίτι και θα βλέπουμε όλοι μαζί τα όνειρα της προηγούμενης νύχτας (αν δεν πρόκειται για κάτι πονηρό), φαίνεται πως δεν είναι μακριά. 
Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τη λειτουργία του μυαλού και να την απεικονίσουν με συγκεκριμένες εικόνες σε μια οθόνη υπολογιστή.
Το εντυπωσιακό της όλης υπόθεσης είναι ότι οι επιστήμονες αφήνουν ένα παραθυράκι ανοιχτό στο να μπορέσουμε να επέμβουμε στις θεάσεις που εξάγονται επί της οθόνης και να τις γυρίσουμε πίσω στο μυαλό. Να καταφέρουμε, δηλαδή, για παράδειγμα, να αλλάξουμε την κατάληξη ενός ονείρου και αντί για εφιαλτικό, να του προσδώσουμε ένα happy ending.
Ανακάλυψη βγαλμένη από το μέλλον. Δείτε το παρακάτω βίντεο και πάρτε μια ιδέα για το τι ακριβώς μιλάμε:
 
cosmo