Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Προάγγελοι εμφάγματος τα κίτρινα σημάδια στα βλέφαρα

Τα κιτρινωπά σημάδια πάνω στα βλέφαρα ή γύρω από αυτά αποτελούν ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό έμφραγμα και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα δανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του νοσοκομείου Χέρλεβ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Άννα Τίμπγιορκ-Χάνσεν του Τμήματος Κλινικής Βιοχημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι διαθέτουν τέτοια σημάδια (γνωστά ως "ξανθελάσματα"), έχουν κατά μέσο όρο 48% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα.


Τα ξανθελάσματα, που συνήθως προκαλούνται από την υψηλή χοληστερίνη, αποτελούν ένδειξη για συσσώρευση λιπαρών ουσιών στο σώμα. Οι καρδιολόγοι μπορούν να αξιοποιήσουν το νέο εύρημα για να κάνουν καλύτερες διαγνώσεις στους ασθενείς τους.

Οι δανοί επιστήμονες μελέτησαν σχεδόν 13.000 άτομα ξεκινώντας από τη δεκαετία του ΄70 και στην αρχή της έρευνας το 4,4% του δείγματος είχε ξανθελάσματα. Μετά από 33 χρόνια, 1.872 άνθρωποι είχαν πάθει έμφραγμα, 3.700 είχαν άλλο καρδιολογικό πρόβλημα και 8.507 είχαν πεθάνει.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι όσοι είχαν τα κίτρινα σημάδια γύρω από τα μάτια, ήταν αυτοί που αντιμετώπιζαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Όσοι είχαν ξανθελάσματα, είχαν πιθανότητα αυξημένη κατά 48% να πάθουν έμφραγμα, κατά 39% να αποκτήσουν άλλο καρδιολογικό πρόβλημα και κατά 14% να πεθάνουν πρόωρα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι όσοι έχουν τα σημάδια, συσσωρεύουν περισσότερη χοληστερίνη στον οργανισμό τους, με συνέπεια να κινδυνεύουν περισσότερο από αρτηριοσκλήρυνση και, τελικά, από έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες, σύμφωνα με την μελέτη, αν έχουν σημάδια, υπάρχει πιθανότητα μία στις πέντε να αποκτήσουν πρόβλημα στην καρδιά τους μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Όσοι έχουν ξανθελάσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως υψηλού κινδύνου άτομα, γι' αυτό πρέπει να επισκεφθούν γιατρό και, παράλληλα, να κάνουν αλλαγές στο στιλ ζωής τους, όπως να ασκούνται περισσότερο σωματικά και να τρώνε πιο υγιεινά, κυρίως για να ρίξουν την "κακή" χοληστερίνη τους. Επίσης προειδοποίησαν ότι ορισμένοι άνθρωποι πηγαίνουν σε δερματολόγους προκειμένου να βγάλουν τα ξανθελάσματα για αισθητικούς λόγους, χωρίς όμως να συνειδητοποιούν ότι στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/nooz