Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

«Επικίνδυνος» για την Ιταλία ο δορυφόρος


«Επικίνδυνος» για την Ιταλία ο δορυφόρος«Επικίνδυνος» για την Ιταλία ο δορυφόρος

Σε μία ευρεία γεωγραφική ζώνη εντός της οποίας περιλαμβάνεται και η Ελλάδα αναμένεται να καταπέσει ο παροπλισμένος αμερικανικός δορυφόρος που θα εισέλθει στην γήινη ατμόσφαιρα έως τα ξημερώματα του Σαββάτου. Το μεγαλύτερο τμήμα του θα καταστραφεί από τις τεράστιες θερμοκρασίες που θα αναπτυχθούν κατά την τριβή του με την ατμόσφαιρα. Εκτιμάται ωστόσο ότι θα επιβιώσουν 26 κομμάτια. Ελάχιστες οι πιθανότητες τραυματισμού.

Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς της NASA ο "παροπλισμένος" αμερικανικός δορυφόρος που αναμένεται να πεσει στη Γη, θα εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα σήμερα Παρασκευή μετά τα μεσάνυχτα ή τα ξημερώματα Σαββάτου (ώρα Ελλάδος).
Οι ειδικοί της NASA, δηλώνουν ότι παραμένει αβέβαιο το ακριβές σημείο πτώσης, αν και οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις τους κάνουν λόγο για μία ζώνη από τις 57 μοίρες βόρεια ως τις 57 μοίρες νότια, ζώνη που περιλαμβάνει και την Ελλάδα και συνιστούν ψυχραιμία.
Πρόκειται για τον αμερικανικό ερευνητικό δορυφόρο UARS, ο οποίος θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης όπου και θα καταστραφεί. Ο δορυφόρος είναι ηλικίας 20 ετών και είχε κατασκευαστεί με τα τότε πρωτόκολλα ασφάλειας, γεγονός που σημαίνει ότι η NASA δεν μπορεί να υπολογίσει ούτε το πότε ακριβώς θα εισέλθει στη Γη, ούτε τα σημεία που θα πέσουν τα συντρίμμια του προκαλώντας ανησυχία για πιθανά ατυχήματα.

Ο Δορυφόρος Έρευνας Ανώτερης Ατμόσφαιρας (UARS) έχει μέγεθος ανάλογο με εκείνο ενός λεωφορείου, μήκος 11 μέτρα και συνολικό βάρος 6 τόνων! Οπως ανακοίνωσε η NASA, ο δορυφόρος θα εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα κάποια στιγμή μέσα στο διάστημα 22 με 24 Σεπτεμβρίου με πιθανότερη ημερομηνία την 23η του μήνα. Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του δορυφόρου θα καταστραφεί από την τριβή, αλλά υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 26 κομμάτια θα "επιβιώσουν".
«Επικίνδυνος» για την Ιταλία ο δορυφόρος

Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι πού ακριβώς θα πέσουν τα συντρίμια αυτά, ανάμεσά τους και ένα όργανο 150 κιλών και τρεις μπαταρίες βάρους 50 κιλών η κάθε μία! Αυτό σημαίνει ότι η NASA αδυνατεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αν και εκτιμά ότι οι πιθανότητες να χτυπήσει κάποιος από την πτώση των συντριμμιών, είναι 1 στις 3.200.
Προφυλάξεις στην Ιταλία
Η ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας ζήτησε σήμερα από τους κατοίκους του βορρά να παραμείνουν στα σπίτια τους εξαιτίας των κινδύνων που συνδέονται με τη βίαιη επάνοδο στη Γη ενός αμερικανικού δορυφόρου, που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες κάποια θραύσματά του να πέσουν σε ιταλικό έδαφος είναι 1,5%.
"Με βάση τις ενδείξεις και τις εκτιμήσεις που μας έδωσε η Επιστημονική Τεχνική Επιτροπή", η πολιτική προστασία επισημαίνει ότι "η πιθανότητα ένα ή περισσότερα θραύσματα του δορυφόρου να πέσουν σε ιταλικό έδαφος έχει αυξηθεί και έχει φτάσει το 1,5%", την ώρα που την Πέμπτη το βράδυ ήταν 0,6%.
Οι περιφέρειες όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η Πιεμόντε, η Λομβαρδία, η Βαλ Ντ' Αόστε, η Λιγουρία, η δυτική Εμίλια-Ρομάνια, η Βενετία, και η Τρεντίνο Άλτο- Άντιζε, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.
Οι αρχές συστήνουν στους κατοίκους των περιοχών αυτών να μην μείνουν έξω. Οσον αφορά στα κτίρια, πρέπει να παραμένουν στους κατώτερους ορόφους και κοντά σε φέροντες τοίχους. Υπενθυμίζουν άλλωστε, ότι τυχόν θραύσματα του δορυφόρου δεν θα είναι ορατά κατά τη διάρκεια της πτώσης, ενώ υπογραμμίζουν ότι ενδέχεται να εκλυθούν τοξικά αέρια και ζητούν από τους ανθρώπους να μην πλησιάσουν τα θραύσματα σε απόσταση "μικρότερη των 20 μέτρων".
ethnos