Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Οι φάροι θα δείξουν τον σεληνιακό πόλο



Το 2014 η Ρωσία ύστερα από 40 σχεδόν χρόνια θα επαναρχίσει την εκπλήρωση του προγράμματος εντατικών ερευνήσεων της Σελήνης με τη βοήθεια διαστημικών Σταθμών.
Πρώτος θα πετάξει στον δoρυφόρο της Γης ο σταθμός, Luna-Glob, που είναι αλληλένδετο σύστημα τροχιακής συσκευής και συσκευής καθόδου. Υπάρχει ακόμα χρόνος για την διευκρίνηση του καταλόγου των συσκευών του γιατί το βάρος του Σταθμού ξεπερνά ήδη το προβλεπόμενο.  Παρά τους σκληρούς περιορισμούς οι επιστήμονες θεωρούν απαραίτητη την τοποθέτηση στη συσκευή καθόδου δύο  φάρους φωτισμού τεχνολογίας LED (Light-Emitting Diode) (δίοδος εκπομπής φωτός).

Τα σήματα φωτός χρησιμοποιούνται πλατιά στο Διάστημα και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όταν εμφανίστηκαν συμπαγείς  δίοδοι λέιζερ. Οι δίοδοι διαστημικής επικοινωνίας στις ακτίνες λέιζερ είναι ανθεκτικές στα παράσιτα και τα καπρίτσια της φύσης. Μάλιστα, χωρίς αυτούς δεν εννοούνται πιά  τα συστήματα σύζευξης και πλοήγησης. Ακριβώς με την πλοήγηση θα ασχολούνται οι δίοδοι εκπομπής φωτός στο Σταθμό Luna-Glob,- είπε ο Αλεξάντρ Μπαγκρόφ, ανώτατος επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
«Το κύριο καθήκον των φάρων  LED είναι να καταγράφουν την ακριβή τοποθεσία των συσκευών που θα προσεληνωθούν. Η τοποθεσία προσελήνωσης μπορεί να βρίσκεται από το πραγματικό σημείο σε απόσταση σχεδόν 1 χιλιομέτρου, ενώ αν τοποθετήσουμε στη συσκευή τέτοιο φάρο, τότε η τοποθεσία του φωτεινού σημείου πάνω στην σεληνιακή επιφάνεια θα δείξει την τοποθεσία της συσκευής καθόδου με ακρίβεια 6 μέτρων. Ο πρώτος φάρος θα κατευθύνει τη δέσμη του φωτός  ως το ανώτερο σημείο του σεληνιακού ουρανού. Όταν πάνω από τη συσκευή θα πετά ο σεληνιακός δορυφόρος, θα καταγράψει ακριβώς την φωτεινή ακτινοβολία. Ο δεύτερος φάρος θα είναι πάγια στερεωμένος και θα είναι στραμμένος προς τη Γη.
Ο φάρος φωτός θα βοηθήσει τους επιστήμονες να εξακριβώσουν το σύστημα συντεταγμένων στη Σελήνη, κάτι που είναι απαραίτητο για τη σύνταξη των σεληνιακών χαρτών ακριβείας. Πραγματικά, στη Σελήνη δεν υπάρχει ανάλογο του Παρατηρητηρίου Greenwich,  με το οποίο θα συνδεόταν ο μηδενικός σεληνιακός μεσημβρινός.
΄Οταν στην εικόνα του σεληνιακού τοπίου θα εμφανιστεί  το φωτεινό σημείο  του φάρου φωτός, θα καταλάβουμε αμέσως πού βρίσκεται η συσκευή καθόδου. Αν ο σεληνιακός δορυφόρος θα κάνει μερικές εκατοντάδες περιστροφές γύρω από τη Σελήνη και σε κάθε μία απ’ αυτές θα καταγράφεται ο  φάρος, τότε θα μπορούμε να καθορίσουμε με ακρίβεια και την τοποθεσία του σεληνιακού πόλου, δηλαδή τις  βασικότερες συντεταγμένες που επιτρέπουν τον προσδιορισμό και άλλων  εγκαταστάσεων  και αντικειμένων στη Σελήνη.
Δεν είναι τυχαίο, που οι Ρώσοι ειδικοί προσδορίζοντας  τον τόπο προσελήνωσης,  διάλεξαν τον σεληνιακό πόλο, όπου δεν είχε προσεληνωθεί ποτέ άλλωτε κανένας Σταθμός. Σε υψηλά σεληνιακά πλάτη στους κρατήρες ανακαλύφτηκαν ενδείξεις ύπαρξης νερού, αλήθεια, προς το παρόν μόνο έμμεσες. Η εξεύρεση του νερού είναι ο βασικός σκοπός της αποστολής του Σταθμού Luna-Glob»,- παρατήρησε ο ο Αλεξάντρ Μπαγκρόφ.

 http://greek.ruvr.ru