Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011


Σούπερ-υπολογιστής προβλέπει σημαντικά γεγονότα

Αν ένας σούπερ-υπολογιστής τροφοδοτηθεί με εκατομμύρια ειδήσεις, είναι σε θέση να προβλέψει σημαντικά μελλοντικά γεγονότα, όπως το ξέσπασμα των επαναστάσεων, σύμφωνα με ένα αμερικανό ερευνητή, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμά του θα μπορούσε να προβλέψει καλύτερα από τις μυστικές υπηρεσίες την «Αραβική Άνοιξη» και την εξέγερση στη Λιβύη, αλλά επίσης να διαβλέψει έγκαιρα που περίπου κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν.


Ο Κάλεβ Λεετάρου του Ινστιτούτου Υπολογιστικής του πανεπιστημίου του Ιλινόις, ο οποίος παρουσίασε τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «First Monday», σύμφωνα με το BBC, παραδέχτηκε ότι ο ισχυρισμός του έγινε μετά από την αναδρομική (εκ των υστέρων) ανάλυση άνω των 100 εκατομμυρίων άρθρων από διάφορες ειδησεογραφικές πηγές ανά τον κόσμο, διεθνείς και τοπικές. Επιμένει όμως πως η ίδια τεχνική ανάλυσης μπορεί να αξιοποιηθεί για να προβλέψει ένα μείζον γεωπολιτικό συμβάν εκ των προτέρων. Η μελέτη εντάσσεται σε ένα νέο ερευνητικό πεδίο (Culturomics), το οποίο αφορά την μελέτη των μειζόνων κοινωνικών και πολιτισμικών τάσεων σε μια κοινωνία, μέσα από την ανάλυση -με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών- τεράστιων ψηφιακών αρχείων (βιβλίων, άρθρων κ.α.).

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, αφορούσαν κυρίως δύο είδη πληροφοριών: το «κλίμα» του κάθε άρθρου (αν αφορούσε «καλά» ή «κακά» νέα) και την τοποθεσία που αφορούσε η είδηση. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθεί ένας τεράστιος «ιστός» 100 τρισεκατομμυρίων σχέσεων μεταξύ των πληροφοριών και, στη συνέχεια, τα στοιχεία τροφοδοτήθηκαν στον σούπερ-κομπιούτερ «SGI Altix», ευρύτερα γνωστό ως «Ναυτίλο», στο πανεπιστήμιο του Τενεσί, ο οποίος έχει συνολική επεξεργαστική ισχύ 8,2 teraflops (τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο).

Ο «Ναυτίλος» δημιούργησε γραφικά για διαφορετικές χώρες όπου σημειώθηκε η «αραβική άνοιξη». Σε όλες τις περιπτώσεις, αποκαλύφθηκε ότι, αρκετό καιρό πριν τα συμβάντα, καταγραφόταν μια αισθητή και ασυνήθιστη επιδείνωση του «κλίματος» σε κάθε χώρα. Ο Λεετάρου ισχυρίζεται ότι οι ενδείξεις αυτές αντανακλούν έγκαιρα και με καλύτερο τρόπο τι μέλει γενέσθαι σε μια χώρα από ό,τι οι εκθέσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Έφερε ως παράδειγμα ότι ο πρόεδρος Ομπάμα υποστήριξε αρχικά με έμφαση τον τελικά εκθρονισθέντα πρόεδρο Μουμπάρακ, μια ένδειξη ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εκτιμούσαν λανθασμένα -με βάση την 30ετή εμπειρία τους ότι ο Μουμπάρακ ήταν ακλόνητος - πως και αυτή τη φορά θα έμενε στην εξουσία. Αντίθετα, τα γραφικά του υπολογιστή, με βάση τα συσσωρευμένα δημοσιεύματα, αποκάλυπταν ότι κάτι χωρίς ιστορικό προηγούμενο συνέβαινε στην χώρα.

Παρόμοιες πρόωρες ενδείξεις για κάτι «άνευ προηγουμένου» εντόπισε ο υπολογιστής πριν την επανάσταση στη Λιβύη και την εξέγερση κατά του Καντάφι, καθώς και πριν τις συγκρούσεις στα Βαλκάνια τη δεκαετία του ΄90. Ακόμα, σύμφωνα με τον αμερικανό ερευνητή, η ανάλυση των δημοσιευμάτων μπορεί να αποκάλυπτε πιο νωρίς σημαντικές ενδείξεις για το πού πραγματικά βρισκόταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, δηλαδή στο βόρειο Πακιστάν και όχι στο Αφγανιστάν, όπως ευρέως πιστευόταν.

Ο Λεετάρου ισχυρίζεται ότι το σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί, ώστε να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο και να κάνει πραγματικές προβλέψεις για το μέλλον και, όπως είπε, αυτό ακριβώς προτίθεται να κάνει σε επόμενο στάδιο, σαν σύγχρονος αστρολόγος. Όπως δήλωσε, «μοιάζει με την πρόβλεψη του καιρού. Ποτέ δεν είναι τέλεια, αλλά είναι καλύτερο από το να μαντεύουμε απλώς στην τύχη». Το θέμα είναι πόσοι θα πιστέψουν τις προβλέψεις του, ειδικά αν αυτές παραπέμπουν σε ασυνήθιστα μελλοντικά γεγονότα...