Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Ερασιτεχνικός ιπτάμενος κατάσκοπος υποκλέπτει τηλεφωνήματα, σπάει δίκτυα Wi-Fi


Το WASP είναι ένα τροποποιημένο αναγνωριστικό αεροπλάνο του αμερικανικού στρατού
Λας Βέγκας
Ένας πρώην αξιωματικός της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, μαζί με τον πρώην ιδιοκτήτη ενός καταστήματος με είδη μοντελισμού, δημιούργησαν ένα μικρό, μη επανδρωμένο αεροπλάνο που μπορεί να υποκλέπτει κλήσεις από κινητά τηλέφωνα και να παραβιάζει κλειδωμένα ασύρματα δίκτυα.

Ο ιπτάμενος κατάσκοπος, με άνοιγμα φτερών δύο μέτρα, ονομάζεται WASP («σφήκα») από τα αρχικά των λέξεων Ασύρματη Εναέρια Πλατφόρμα Παρακολούθησης.

Είναι ουσιαστικά ένα παλιό αναγνωριστικό αεροπλάνο του αμερικανικού στρατού το οποίο τροποποιήθηκε ώστε να λειτουργεί με μπαταρίες αντί να καίει βενζίνη.

Είναι εξοπλισμένο με κάμερα υψηλής ευκρίνειας και έναν υπολογιστή Linux σε μέγεθος τράπουλας, ο οποίος τρέχει εργαλεία λογισμικού που χρησιμοποιούν χάκερ για την παραβίαση ασύρματων δικτύων.

Για να μπορεί να υποκλέπτει τηλεφωνικές κλήσεις, το WASP προσποιείται ότι είναι σταθμός βάσης GSM που συνεργάζεται με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας των αμερικανικών εταιρειών Τ-Mobile και AT&T. Στο έδαφος, ο ανυποψίαστος στόχος δεν αντιλαμβάνεται καν ότι τα τηλεφωνήματά του δρομολογούνται από το αεροπλάνο στα δίκτυα των εταιρειών μέσω μιας ενσωματωμένης κάρτας 4G της T-Mobile.

To WASP μπορεί όμως και να υποκλέπτει δεδομένα από κλειδωμένα δίκτυα Wi-Fi χρησιμοποιώντας ένα ειδικό λεξικό των 300 εκατομμυρίων λέξεων για να βρει τους μυστικούς κωδικούς πρόσβασης.

Τα δεδομένα καταγράφονται σε μια ενσωματωμένη κάρτα μνήμης των 32 Gigabyte.

Το αεροπλάνο κατασκευάστηκε από τον Ρίτσαρντ Πέρκινς, πρώην εργολάβο κυβερνοασφάλειας του αμερικανικού στρατού και πρώην ιδιοκτήτη καταστήματος με είδη μοντελισμού, σε συνεργασία με τον Μάικ Τάσεϊ, πρώην αξιωματικό της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Οι δυο τους θα αποκαλύψουν τις οδηγίες για την κατασκευή του WASP στα συνέδρια ασφάλειας υπολογιστών Black Hat και DEFCON που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στο Λας Βέγκας.
Newsroom ΔΟΛ