Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Αυτοκίνητο πόλης που… διπλώνει -video-




Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

Πριν από περίπου έξι χρόνια, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης παρουσίασε ένα σχέδιο με τίτλο Citycar, το οποίο αφορούσε ένα αυτοκίνητο πόλης που είχε τη δυνατότητα να καταλαμβάνει χώρο στάθμευσης όσο ενός μοτοποδηλάτου. Η ιδέα απευθυνόταν σε εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων και σε δημόσιες υπηρεσίες, με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων CO2. Ωστόσο, το project δεν προχώρησε και απλώς παρέμεινε στο... ράφι.


Στις αρχές του 2010, η ιδέα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, όταν η εταιρεία Hiriko αποφάσισε να κάνει τα λόγια πράξη, με σκοπό να κατακτήσει την Ευρώπη αλλά και την Κίνα τα επόμενα χρόνια. Το Citycar, όπως μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω video (το οποίο είναι σε κλίμακα), μπορεί να κινηθεί με άνεση, να στρίψει προς κάθε κατεύθυνση και να… διπλώσει, καταλαμβάνοντας ελάχιστο χώρο. Αυτή τη στιγμή, το πρωτότυπο εκτίθεται στο Malmo, στη Σουηδία, στο πλαίσιο του συνεδρίου Media Evolution.

Το ηλεκτρικό αυτό όχημα θα έχει αυτονομία 120 χιλιόμετρα, θα χρειάζεται 30 λεπτά για να φορτίσει και αναμένεται στις αγορές το 2012.


zougla