Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Πενταετές διαστημικό ταξίδι στον πλανήτη Δία- video


Με προορισμό τον πλανήτη Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματός μας, εκτοξεύθηκε πάνω σε έναν πύραυλο «Άτλας», από το Ακρωτήριο Κένεντι, το διαστημόπλοιο «Ήρα».
Το διαστημικό ταξίδι θα διαρκέσει πέντε ολόκληρα χρόνια. Το διαστημόπλοιο θα τεθεί σε τροχιά, για ένα έτος, γύρω από τον Δία στη διάρκεια του 2016.
Επειδή ο Δίας θεωρείται ο παλαιότερος πλανήτης σε τροχιά γύρω απ τον Ήλιο, οι επιστήμονες της Nasa πιστεύουν ότι μπορούν να συλλέξουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δημιουργία του ηλιακού συστήματός μας.

Το «Ήρα» θα περιστραφεί γύρω από τον Δία 30 φορές, χαρτογραφώντας όλα τα μαγνητικά πεδία του πλανήτη, ώστε να εξελιχθούν οι μελέτες για τα φυσικά στοιχεία, που συναποτελούν τον πυρήνα του. Επίσης, θα μετρηθούν περιοδικά οι αναπτυσσόμενες θερμοκρασίες, θα ερευνηθούν αναλυτικά τα συστατικά της εν λόγω νέφωσης, με τη μορφή των στροβίλων, αλλά και θα μελετηθεί «η διαδραστική σχέση των μαγνητικών πεδίων με την ατμόσφαιρα του Δία», ανακοινώσε η Nasa.
Το κόστος της φιλόδοξης διαστημικής αποστολής προϋπολογίστηκε στο 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια. Θα μελετηθούν τα όποια υδάτινης σύστασης στοιχεία στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, ώστε να μπορέσει να τεκμηριωθεί μια θεωρία για την δημιουργία του, αναφέρει η Nasa.
newsbomb