Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Εντοπίστηκε σημείο του εγκεφάλου μας που “προβλέπει” το άμεσο μέλλον!

Ένας μηχανισμός του ανθρώπινου εγκεφάλου ο οποίος μας επιτρέπει να προβλέπουμε το άμεσο μέλλον, εντοπίστηκε από αμερικανούς επιστήμονες ! Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, με επικεφαλής τον Τζέφρι Ζακς, μελέτησαν των εγκέφαλο εθελοντών, με την βοήθεια της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας, την ώρα που παρακολουθούσαν βίντεο με συνηθισμένες καθημερινές σκηνές - όπως π.χ. το πλύσιμο των πιάτων.

Μία από τις αποκαλύψεις τους, ήταν ότι λίγο πριν την αλλαγή της κάθε σκηνής, καταγράφηκε ιδιαίτερα υψηλή δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου που αποτελεί το σύστημα ντοπαμίνης του μεσεγκεφάλου.


Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το συγκεκριμένο σημείο κρύβεται πίσω τόσο την πρόβλεψη γεγονότων, τα οποία θα συμβούν στο άμεσο χρονικό διάστημα, όσο και τη διαδικασία της προετοιμασία των αντιδράσεων μας.

Δεκάδες ερωτήματα για αυτό που αποκαλούμε "μεταφυσικό" και "ανεξήγητο"

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά. Πρώτα από όλα τι ακριβώς εννοούν οι ερευνητές με τη φράση "άμεσο μέλλον". Μπορεί η "πρόβλεψη" να ξεπεράσει τα λίγα λεπτά της ώρας; Αν ναι, μέχρι πού μπορεί να φτάσει; Και από τι εξαρτάται ο χρόνος τον οποίο μπορεί να "προβλέψει" ο κάθε άνθρωπος;

Μήπως τελικά το συναίσθημα που περιγράφουν πολλοί άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι "αισθάνθηκαν" τι θα συμβεί πριν από κάποιο γεγονός, οφείλεται σε αυτό ακριβώς το τμήμα του εγκεφάλου μας; Και αν είναι έτσι, μήπως πολλά από αυτά που ονομάζουμε "μεταφυσικά" και "ανεξήγητα" είναι απλώς λειτουργίες του ανθρώπινου μυαλού που δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να αποκωδικοποιήσουμε;

Για την ώρα, οι ερευνητές αρκούνται στην διαπίστωση ότι τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά στο μέλλον, για την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον ή άλλων νόσων που οδηγούν σε γνωστικές δυσλειτουργίες και τονίζουν πως θα χρειαστούν πολλές ακόμα έρευνες για το θέμα!

Πηγή: Pyles.tv