Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Επιτυχής υπερατλαντική πτήση με βιοκαύσιμο


Ένα Boeing 777 - 200 ER της εταιρείας Aeromexico, έγινε το πρώτο αεροσκάφος που πραγματοποίησε με επιτυχία υπερατλαντική πτήση με τη χρήση βιοκαυσίμων.
Φωτογραφία αρχείουΦωτογραφία αρχείουΤο αεροσκάφος απογειώθηκε από την Πόλη του Μεξικού με 250 επιβάτες και προσγειώθηκε χθες Τρίτη με ασφάλεια στη Μαδρίτη.
Χρειάστηκε 11 ώρες για να καλύψει την απόσταση χρησιμοποιώντας 30% χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα βιοκαύσιμα (20 τόνους) και 70% κηροζίνη (55 τόνους).
Σύμφωνα με τους αρμόδιους με τον συγκεκριμένο συνδιασμό καυσίμων εξοικονομήθηκαν 1,5 τόνοι παραδοσιακού καυσίμου. "Η πτήση ήταν εξαιρετική και οι κινητήρες του αεροσκάφους λειτούργησαν πολύ καλά. Είχαμε πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες δοκιμές και γνωρίζαμε ότι όλα θα πάνε καλά," δήλωσε ο κυβερνήτης του, Φρανσίσκο Φερνάντες Σάρντα.

Το βιοκαύσιμο που χρησιμοποιήθηκε παράγεται από το φυτό jatropha curcas, το οποίο φύεται στο νοτιοδυτικό Μεξικό.
Σημειώνεται ότι η χρήση του δεν είναι ακόμη οικονομικά βιώσιμη λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής. Ωστόσο η Aeromexico σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το βιοκαύσιμο μέσα στον επόμενο χρόνο για κοντινότερες πτήσεις σε προορισμούς όπως το Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα.
(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)