Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Το τσουνάμι ξεκόλλησε πάγους από την Ανταρκτική

ΤΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΝ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΗΣ NASA

Μέχρι την Ανταρκτική έγιναν αισθητές οι συνέπειες του σεισμού και του τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία, καθώς τα κύματα προκάλεσαν αποκόλληση μεγάλων κομματιών πάγου.
Η εικόνα αυτή από την ΝΑΣΑ ελήφθη στις 16 μαρτίου και απεικονίζει την αποκόλληση κομματιών πάγου από την παγονησίδα Σουλτσμπεργκ, ως συνέπεια των κυμάτων από τον σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι τη
Η εικόνα αυτή από την ΝΑΣΑ ελήφθη στις 16 μαρτίου και απεικονίζει την αποκόλληση κομματιών πάγου από την παγονησίδα Σουλτσμπεργκ, ως συνέπεια των κυμάτων από τον σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία που έφτασαν μέχρι την Ανταρκτική

Οπως δήλωσαν Αμερικανοί επιστήμονες, τα κύματα από τον ισχυρότατο σεισμό "διέσχισαν" σχεδόν 13.000 χιλιόμετρα μέσα στον Ειρηνικό Ωκεανό και προκάλεσαν την υποχώρηση τεράστιων κομματιών πάγου από την παγονησίδα Σούλτσμπεργκερ, η οποία παρέμενε ακίνητη εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.
Την παρατήρηση αυτή έκαναν ερευνητές του Goddard Space Flight Center της NASA, μελετώντας δορυφορικές φωτογραφίες.
Οπως επισημαίνουν, είδαν σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, την αποκόλληση κομματιών πάγου ακόμη και στο μέγεθος του Μανχάταν και αυτό παρά το γεγονός ότι το τσουνάμι είχε ως συνέπεια η θάλασσα να "φουσκώσει" κατά μόλις 30-50 εκατοστά στη δυτική Ανταρκτική, ενώ η παγονησίδα έχει πάχος 80 μέτρων.
Το μεγαλύτερο από τα παγόβουνα που αποκολλήθηκαν είχε διαστάσεις 6,5 χιλιόμετρα επί 9,5 χιλιόμετρα. Οι ερευνητές μελέτησαν εικόνες που απαθανάτισε ο δορυφόρος Envisat του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος μεταξύ 11ης και 13ης Μαρτίου, ενώ οι παρατηρήσεις τους δημοσιεύονται στο Journal of Glaciology.
ethnos