Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Στη Ρωσία ετοιμάζεται κβαντική επανάσταση

Ένας από τους πρώτους κατοίκους της καινοτομικής πόλης «Σκόλκοβο» θα είναι το Ρωσικό Κβαντικό Κέντρο (ΡΚΚ). Ο στόχος του θα είναι να θέσει την τεχνολογική βάση ανάπτυξης της χώρας τον 21ο αιώνα.
Κατα την άποψη των επιστημόνων, οι κβαντικές τεχνολογίες μπορούν να ασκήσουν στον πολιτισμό την ίδια επίδραση, όπως η εμφάνιση του ηλεκτρονικού υπολογιστή στα τέλη του περασμένου αιώνα.

Οι ανακαλύψεις στην κβαντική φυσική ήδη αναποδογύρισαν τον κόσμο και την οικονομία του. Το κατασκευασμένο το 1947 τρανζίστορ αρχικά θεωρούταν μόνο σαν διευθυνόμενη ηλεκτρική αντίσταση. Αργότερα αυτή η εφεύρεση δώρισε στην ανθρωπότητα τους ραδιοδέκτες, τα κομπιούτερ, τα κινητά τηλέφωνα και το Διαδίκτυο.


Σήμερα οι επιστήμονες εργάζονται για τη δημιουργία κβαντικού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Προς το παρόν αυτό αποτελεί μόνο όνειρο, όμως αν επιτευχθεί η πραγματοποίησή του, τα σύγχρονα σουπερκομπιούτερ θα φαίνεται συνηθισμένο αριθμητήρι. Εφόσον εκτελούν όλες τις πράξεις διαδοχικά, ενώ ο κβαντικός επεξεργαστής μπορεί να τις πραγματοποιήσει παράλληλα. Αυτό σημαίνει κολοσσιαία αύξηση της παραγωγικότητας. Το κομπιούτερ κατα κάποιο τρόπο μοιάζει με τον άνθρωπο, που επιλύνει τα προβλήματα όχι με επιλογή, αλλά προσπαθεί να βρει έξυπνο τρόπο, προκειμένου να δώσει ορθή απάντηση», - λέει ο Διευθυντής του Ρωσικού Κβαντικού Κέντρου Αλεξεϊ Ακίμοφ:

Οι τεχνολογίες, που θα εκπονούνται στο Ρωσικό Κβαντικό Κέντρο, θα παρέχουν τη δυνατότητα επίτευξης αλματώδους προόδου σε πολλούς τομείς – από την πληροφορική και τον τομέα της ενέργειας ως την ιατρική και τις συγκοινωνίες. Π.χ., με τη βοήθεια τους είναι δυνατή η δημιουργία συμπαγών ρολογιών φανταστικής ακρίβειας – με λάθος 1 δευτερόλεπτο μέσα σε 3 δισεκ. χρόνια! Με τη βοήθεια των κβαντικών τεχνολογιών θα εμφανιστεί η δυνατότητα αυτοματοποίησης της διαδικασίας διεύθυνσης διάφορων ειδών συστημάτων. Επίσης θα είναι δυνατή η επανάσταση στον τομέα της ενέργειας, είπε ο Αλεξεϊ Ακίμοφ:

- Μπορούν να εμφανιστούν υπεραγωγοί υψηλής θερμοκρασίας σε συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου. Τι προσφέρει αυτό; Σήμερα χάνουμε το 10-20% της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του ότι οι αγωγοί έχουν αντίσταση. Αν ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα, θα μειωθεί η ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος και θα μειωθεί και η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δε δημιουργία κβαντικών αισθητήρων θα επιτρέψει στους βιολόγους και τους γιατρούς να κάνουν τομογραφία ορισμένων κυττάρων και ακόμα και μορίων. Θα εμφανιστεί δυνατότητα θεραπείας εξαιρετικά βαριών ασθενειών, που συνδέονται με τη διαταραχή των συνοπτικών λειτουργιών του εγκεφάλου.
http://greek.ruvr.ru