Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Μικροσκοπικός αισθητήρας υπόσχεται ευκολότερη καταγραφή των ζωτικών ενδείξεων του ανθρώπου


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ένα «ηλεκτρονικό τατουάζ» μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που οι γιατροί παρακολουθούν τις ζωτικές λειτουργίες των ασθενών, ενώ δεν αποκλείεται να επιφέρει αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις χρησιμοποίησαν μια συσκευή, το πάχος της οποίας δεν ξεπερνά αυτό μιας ανθρώπινης τρίχας για να καταγράψουν την καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Science.

Ο αισθητήρας προσκολλάται στο δέρμα όπως και ένα μη μόνιμο τατουάζ και έχει την δυνατότητα να ακολουθεί τις κινήσεις και συσπάσεις του δέρματος, χωρίς να αλλάζει η δομή του.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν στο μέλλον να αντικαταστήσουν τους ιατρικούς αισθητήρες που χρησιμοποιούνται σήμερα, με νέες μικροσυσκευές όπως ο μικροσκοπικός αυτός αισθητήρας. 

Η καινοτομία εξάλλου της νέας αυτής ηλεκτρονικής συσκευής βασίζεται στο γεγονός ότι έχει ελαστικότητα και εμπεριέχει μικροσκοπικές ενεργειακές κυψέλες που παράγουν ενέργεια ή απορροφούν ενέργεια από ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Η συσκευή με πάχος μικρότερο από 50 μικρομέτρα (μικρότερη διάμετρος απ’ αυτή μιας ανθρώπινης τρίχας) προσδένεται σε ένα υδατοδιαλυτό φύλλο πλαστικού και επικολλάται στο δέρμα όπως και ένα μη μόνιμο τατουάζ. Παραμένει στο δέρμα χάρη σε ένα στρώμα πολυεστέρα που βρίσκεται στην βάση του αισθητήρα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ο ηλεκτρονικός αισθητήρας χρησιμοποιήθηκε για να μετρηθεί η ηλεκτρονική δραστηριότητα στα κάτω άκρα, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι μετρήσεις ήταν εξίσου αξιόπιστες με αυτές που είχαν γίνει με τα κλασσικά ηλεκτρόδια.

Όταν ο αισθητήρας εφαρμόστηκε στο δέρμα της περιοχής του λαιμού, κατάφερε να εντοπίσει διαφορές κατά την εκφορά των λέξεων «πάνω», «κάτω», «δεξιά», «αριστερά» και «σταμάτα».

Αυτό κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι η τεχνολογική αυτή καινοτομία θα αντικαταστήσει σύντομα τα καλώδια και ηλεκτρόδια, ενώ επειδή είναι λιγότερο επεμβατική και μικρή σε μέγεθος, θα βρει άμεση χρήση στην ιατρική παρακολούθηση των πρόωρων νεογνών ή σε ασθενείς με άπνοια ύπνου.

Ο Δρ Τοντ Κολμαν εξηγεί ότι «αν θέλουμε να κατανοήσουμε σε βάθος της εγκεφαλική λειτουργία υπό φυσιολογικές συνθήκες, σίγουρα το εργαστηριακό περιβάλλον δεν προσφέρεται. Ο καλύτερος τρόπος είναι η καταγραφή των νευρολογικών ενδείξεων σε φυσιολογικές συνθήκες, χωρίς ο ασθενής να έχει το στρες της εξέτασης».

Ο ηλεκτρονικός αισθητήρας μπορεί να παραμένει στο δέρμα για έως και 24 ώρες χωρίς καμιά απώλεια της λειτουργικότητάς του ή την πρόκληση δερματικών ερεθισμών. Ωστόσο, οι ασθενείς θα πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα της μεγαλύτερης παραμονής του αισθητήρα στο δέρμα, καθώς το τελευταίο παράγει διαρκώς νέα κύτταρα, ενώ αυτά που βρίσκονται στην επιφάνεια του απορρίπτονται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο αισθητήρας θα πρέπει να ανανεώνεται ανά δύο εβδομάδες.

Τέλος, οι επιστήμονες κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τον αισθητήρα για να παίξουν ένα απλό ηλεκτρονικό παιχνίδι. 
health.in.gr