Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Τεχνολογία WiFi 802.22 Υπόσχεται Εμβέλεια 100 Χιλιομέτρων Και Ταχύτητες 22Mbps.



 
Τα νέα για τα οποία περιμέναμε χρόνια και χρόνια ήρθαν! Η ομάδα του IEEE ανακοίνωσε το WiFi IEEE 802.22, μια τεχνολογία που αυξάνει την σημερινή εμβέλεια στα 60 μίλια (περισσότερο από 100 χιλιόμετρα) και προσφέρει ταχύτητα μέχρι 22Mbps.


Η νέα τεχνολογία θα κάνει χρήση τηλεοπτικών συχνοτήτων χωρίς όμως να επηρεάζει τη λήψη των τηλεοπτικών δεκτών. Φανταστείτε την ελευθερία του να μπορείτε να συνδέεστε σε ένα ασύρματο δίκτυο από οποιοδήποτε σημείο της πόλης χωρίς ανάγκη να κάνετε χρήση του 3G προγράμματος συμβολαίου -- άρα και χωρίς κόστος. Όντως μαγικό!

Η ομάδα του IEEE παρατηρεί τα εξής σχετικά με τη νέα τεχνολογία:
 
“Το καινούριο στάνταρ για Ασύρματα Τοπικής Εμβέλειας Δίκτυα  (Wireless Regional Area Networks --WRANs) χρησιμοποιεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μετάδοσης των VHF και UHF TV συχνοτήτων για να καλύψει απόσταση μέχρι και 100 χιλιόμετρα από τον πομπό και να παρέχει ταχύτητα μέχρι 22Mbps, χωρίς να ενοχλεί τους υπάρχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς -- θα χρησιμοποιεί τα μεταξύ των σταθμών κενά διαστήματα στο φάσμα συχνοτήτων.”


O ΙΕΕΕ, ο μεγαλύτερος παγκόσμιος οργανισμός σε θέματα τεχνολογίας σημειώνει ότι η νέα τεχνολογία θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε όχι και τόσο πυκνοκατοικημένες περιοχές, σε αναπτυσσόμενες χώρες και γενικότερα περιοχές όπου μπορεί να υπάρχει “κενός χώρος” ανάμεσα στα τηλεοπτικά κανάλια.

Ο χώρος υπάρχει. Ας τον εκμεταλλευτούμε!

Από την άλλη όμως πλευρά, είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Αρκεί να σκεφτούμε μόνο την πιθανότητα κατάργησης των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων συμβολαίου κινητής τηλεφωνίας.

Κάτι μου λέει ότι κάτι τέτοιο δε θα δει το φως της ημέρας.
Πηγή : slashgear/ dailytech