Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Λειτουργικό για κινητά τηλέφωνα από την Mozilla



Ένα νέο project φαίνεται πως ετοιμάζει η Mozilla. Τι είναι αυτό; Το δικό της λειτουργικό σύστημα για κινητές συσκευές.

Συγκεκριμένα, το όνομα του project είναι το Boot to Gecko (B2G) και αποκαλύφθηκε στα πλαίσια του Mozilla Developer Group, έχει σημαντικές επιρροές από το Chrome OS της Google αλλά θα στηρίζεται στο Android λειτουργικό.

Σύμφωνα με τον Dr. Andreas Gal, ερευνητή της Mozilla, το B2G θα είναι ικανό να εκτελέσει όλες τις βασικές λειτουργίες ενός τηλεφώνου όπως πραγματοποίηση κλήσεων, αποστολή αρχείων μέσω Bluetooth, NFC, αποστολή μηνυμάτων και άλλα. Θα υπάρχουν ενσωματωμένα web APIs για την διαχείριση των λειτουργιών αυτών, τα οποία όμως θα είναι και στην διάθεση των προγραμματιστών για να τα αλλάξουν και να τα τροποποιήσουν όπως εκείνοι θέλουν.


Το Boot to Gecko θα είναι 100% open source παρόλο που θα βασίζεται σε κάποια βασική έκδοση του Android έτσι ώστε να μπορεί να τρέξει πολύ εύκολα στο διαθέσιμο hardware των κατασκευαστών. Το project αν και είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο, η ιδέα φαίνεται αρκετά φιλόδοξη και με την απαραίτητη υποστήριξη από τους developers ίσως στο μέλλον μιλάμε για ένα ακόμη μεγάλο λειτουργικό σύστημα.
zougla