Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Γυαλιά ηλίου – οθόνες LCD, με πραγματική προστασία από Ήλιο και έντονες φωτεινές πηγές


Πολλές φορές, η τεχνολογία μετακομίζει σε άλλους εμπορικούς και μη τομείς, σε τελείως διαφορετική βιομηχανία, επειδή ακριβώς η συνδρομή της αλλάζει άρδην τις προσφερόμενες δυνατότητες των προϊόντων. 



Για παράδειγμα, μετά τη μαζική επιρροή που είχαν οι συσκευές iPod (τα MP3όφωνα της Apple) προ δεκαετίας, «επέβαλλε» στις αυτοκινητοβιομηχανίες να παρουσιάζουν προσιτά οικονομικώς μοντέλα αυτοκινήτων με δυνατότητα σύνδεσης του ηχοσυστήματος με αυτές (και παρόμοιες) τις φορητές συσκευές. Αντίστοιχα συνέβη με τις συσκευές GPS και τελευταίως αρχίζει να συμβαίνει με τα gadget ταμπλέτες. 

Κάποια άλλη όμως τεχνολογία από τον κόσμο της οθόνης μεταπηδά, απ’ ό,τι φαίνεται, στον χώρο της οπτικής, χάρη στον Chris Mullin και τον συνεργάτη του, καθηγητή Εφαρμοσμένης Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Buffalo, Albert Titus. Ο πρώτος έχει ιδρύσει την εταιρεία Dynamic Eye, με στόχο την ανάπτυξη και αργότερα παραγωγή ειδικών γυαλιών ηλίου που διαθέτουν «νοημοσύνη», κρίνοντας ποιες φωτεινές πηγές στο πεδίο όρασης είναι έντονες και εν συνεχεία τις σκιάζουν.

Σε συνεργασία με τον Albert Titus, κατάφεραν να παρουσιάσουν σε πρωτότυπη αλλά λίαν λειτουργική μορφή ένα μοντέλο γυαλιών ηλίου, που κάνει ακριβώς αυτό. Τεχνικά, η επίτευξη της «κρίσης» και σκίασης γίνεται εν πρώτοις από έναν ειδικό αισθητήρα που βρίσκεται στο χώρισμα (γέφυρα) μεταξύ των δύο φακών στα γυαλιά, κατόπιν μέσω ειδικού μικρο-ελεγκτή κρίνεται το επίπεδο της μη-ασφαλούς φωτεινότητας και τέλος, μέσα στους φακούς παρουσιάζονται σκιερά σημεία που καλύπτουν, σκιάζοντας τις φωτεινές πηγές.



Το τελευταίο στάδιο καθίσταται εφικτό, επειδή οι φακοί στην ουσία είναι οθόνες LCD ή αλλιώς υγρών κρυστάλλων, η τεχνολογία δηλαδή που χρησιμοποιείται περίπου μια οκταετία για τις πάσης φύσεως οθόνες και τηλεοράσεις λιανικής διάθεσης. Τα σκιερά σημεία είναι τετράγωνου σχήματος και μεγέθους τεσσάρων έως έξι χιλιοστών και φυσικά, κινούνται στην οθόνη αντίστοιχα με την κίνηση της κεφαλής, ώστε να παραμείνει η σκιά εκεί που πρέπει.

Η δε διαδικασία αναγνώρισης φωτεινών πηγών, κρίσης καταλληλότητας του επιπέδου φωτεινότητας και εμφάνισης των σκιερών τετραγώνων, χρειάζεται μόλις 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου (milliseconds).
Τα γυαλιά – LCD οθόνες, δεν προορίζονται μόνο σε όσους επιθυμούν να μην τους τυφλώνει ο ήλιος, αλλά και προς συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, όπως το γλαύκωμα με προβλήματα ευαισθησίας στο φως, ή ακόμα και προς πιο συμβατικές εφαρμογές, όπως ο καθρέφτης των αυτοκινήτων, του οποίου το κοίταγμα μπορεί να προκαλέσει στιγμιαίο πρόβλημα στην όραση, λόγω των έντονων προβολέων των ακόλουθων αυτοκινήτων.

Όπως λέει και ο υπεύθυνος του όλου εγχειρήματος Chris Mullin, «μερικά κυκλώματα, λίγη ενέργεια μπαταρίας και μπορείς να πολεμήσεις τον Ήλιο». Μήπως όταν θα πάμε να αγοράσουμε γυαλιά ηλίου στο μέλλον, θα πρέπει να είμαστε πιο φειδωλοί στην... επένδυσή μας; Γιατί περί επενδύσεως πρόκειται, όταν το κόστος συχνά-πυκνά φτάνει (και άνετα) ξεπερνά τα 300 ευρώ για ένα ζευγάρι «γκλαμουριάς», που παρέχει απειροελάχιστη προστασία, αλλά «μαδάει» την τσέπη, ιδιαίτερα αυτούς τους χαλεπούς οικονομικά καιρούς...

zougla