Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011

Προϊστορικές σφήκες τρέφονταν με κλούβια αβγά δεινόσαυρου

Τα απολιθωμένα κουκούλια διακρίνονται στην πάνω επιφάνεια του αβγού. Το νόμισμα στα δεξιά έχει τοποθετηθεί εκεί για σύγκριση μεγέθους.
Μπουένος 'Αιρες: Σπασμένα αβγά τιτανόσαυρου ηλικίας 70 εκατομμυρίων ετών έκρυβαν μια έκπληξη για τους παλαιοντολόγους που τα εξετάσουν προσεκτικά: Κουκούλια από σφήκες που μεγάλωναν μέσα στον κλούβιο κρόκο.

Οι σφήκες φαίνεται ότι ήταν μέλος μιας πλούσιας κοινότητας εντόμων, αραχνών και άλλων οργανισμών που κατανάλωναν τα υπερμεγέθη κλούβια αβγά, αναφέρουν ερευνητές από την Αργεντινή στην επιθεώρηση Palaeontology.

Tα αβγά στα οποία βρέθηκαν οι βόμβυκες σφήκας είχαν ανακαλυφθεί το 1989 στην Παταγονία της Αργεντινής, διάσημης για τα πλούσια απολιθώματα δεινόσαυρων.


Πρόσφατα, η προσεκτική εξέτασή τους αποκάλυψε την ύπαρξη απολιθωμένων κυλινδρικών δομών, με μήκος 2-3 εκατοστά και πάχος ένα εκατοστό, οι οποίες θυμίζουν τα κουκούλια μέσα στα οποία ολοκληρώνουν τη μεταμόρφωσή τους πολλά έντομα. Η σύγκριση με τα κουκούλια που σχηματίζουν τα σημερινά έντομα έδειξε ότι πιθανότατα προέρχονται από σφήκες.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι «οι σφήκες πιθανότατα συμμετείχαν στον τροφικό ιστό που αναπτυσσόταν στα σάπια αβγά, αποτελούμενος κυρίως από νεκροφάγα έντομα», γράφουν οι ερευνητές.

Δεδομένου ότι τα αβγά τιτανόσαυρου είχαν διάμετρο 20 εκατοστά, η τροφή πρέπει να ήταν αρκετή για χιλιάδες μύγες, σκαθάρια, άλλα έντομα και αράχνες.

Οι σημερινές σφήκες, όμως, είναι συνήθως σαρκοφάγες και όχι νεκροφάγες, οπότε οι ερευνητές εικάζουν ότι τα μικρά τους δεν τρέφονταν με το ίδιο το αβγό, αλλά παρασιτούσαν στα νεκροφάγα έντομα που κατέφθαναν για το τσιμπούσι.

Τη μελέτη υπογράφει η ομάδα του Δρ Jorge Genise στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Αργεντινής.

Πηγή: news.in.gr