Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Μετρώντας τα άστρα στους Φιλιππαίους Γρεβενών


Στους Φιλιππαίους των Γρεβενών θα συγκεντρωθούν από τις 29 ως τις 31 Ιουλίου ερασιτέχνες αστρονόμοι από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, εκμεταλλευόμενοι τον πολύ σκοτεινό ουρανό της περιοχής, που τους επιτρέπει να θαυμάσουν με την άνεσή τους τον έναστρο ουρανό, τα νεφελώματα, τους γαλαξίες και τα αστρικά σμήνη.
Οι περιοχές με πολύ σκοτεινό ουρανό στην Ελλάδα είναι λιγοστές και έτσι οι ερασιτέχνες αστρονόμοι βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση νέων γεωγραφικών σημείων, από τα οποία μπορούν να παρατηρούν και να φωτογραφίζουν. ’λλωστε, λόγω ακριβώς τού πόσο σκοτεινή είναι, η συγκεκριμένη τοποθεσία έχει επιλεγεί και για την ανέγερση αστεροσκοπείου στον Όρλιακα, με πρωτοβουλία του Γρεβενιώτη καθηγητή αστροφυσικής και επιστήμονα της NASA, Θανάση Οικονόμου. 

Η συγκέντρωση στους Φιλιππαίους, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 5ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων, θα γίνει στις κατασκηνώσεις Κουρούνας στους Φιλιππαίους Γρεβενών, έχοντας ήδη "περάσει" τα προηγούμενα χρόνια από τον Πάρνωνα, την Εύβοια και τις Θερμοπύλες.
Τη διοργάνωση της φετινής πανελλήνιας εξόρμησης ανέλαβε ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης. Στις 31 Ιουλίου, τελευταία ημέρα της εξόρμησης, θα πραγματοποιηθεί "αστροβραδιά" για τους κατοίκους της περιοχής, η οποία θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ.
Στη διάρκειά της, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να θαυμάσουν τις ομορφιές του καλοκαιρινού ουρανού μέσα από τηλεσκόπια και κιάλια των ερασιτεχνών αστρονόμων και να γνωρίσουν τους αστερισμούς μέσω της Ουρανογραφίας. Πριν την αστροβραδιά, διάλεξη με θέμα το Αστεροσκοπείο στον Όρλιακα θα δώσει ο αστροφυσικός Θανάσης Οικονόμου.
agelioforos