Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Αστρονόμοι Ανακαλύπτουν Τεράστιο Αστεροειδή Στην Τροχιά Της Γης




Στάθης Κωνσταντινίδης



Μην πανικοβάλλεστε, αλλά ολόκληρος ο πλανήτης μας, ακολουθεί με προσήλωση έναν αστεροειδή με διάμετρο 1000 πόδια, ο οποίος προηγείται της Γης στην τροχιά της.

Πρόκειται για το πρώτο γνωστό δείγμα, στη γήινη τροχιά, των σωμάτων που αποκαλούνται Δούρειοι Ίπποι και όπως και άλλοι πλανήτες (όπως π.χ. ο Δίας), φαίνεται πλέον ότι και η Γη διαθέτει τουλάχιστον ένα.


Εξαιτίας του τρόπου που το βαρυτικό πεδίο της Γης αλληλεπιδρά με το βαρυτικό πεδίο του Ήλιου, υπάρχουν δύο σημεία κατά μήκος της γήινης τροχιάς, όπου άλλα (μικρότερα) σώματα, μπορούν να βρίσκονται εκεί, χωρίς να πιέζονται πολύ από άλλα ουράνια σώματα.

Αυτά τα ασφαλή σημεία ονομάζονται σημεία Λαγκράντζ και παρότι υπάρχουν πέντε από αυτά, μόνο τα δύο είναι σταθερά και βρίσκονται τοποθετημένα 60 μοίρες μπροστά και 60 μοίρες πίσω από τη γη στην τροχιά της.




Κάθε πλανήτης στο ηλιακό σύστημα διαθέτει τα ίδια αυτά σταθερά σημεία και έχουμε ανακαλύψει αστεροειδείς να βρίσκονται στις τροχιές του Άρη, του Δία και του Ποσειδώνα.

Είναι δύσκολο πάντως να παρατηρήσουμε τα σημεία αυτά από τη Γη, μιας και δε μπορούμε να κοιτάξουμε 60 μοίρες μπροστά (ή πίσω) στην τροχιά μας, χωρίς τα τηλεσκόπια μας να πλημμυρίσουν από ηλιακό φως.

Είχε προβλεφθεί θεωρητικά ότι πιθανώς να υπήρχε κάτι εκεί έξω, αλλά δε μπορούσαμε να δούμε καθαρά μέχρι την εκτόξευση, το Δεκέμβριο του 2009, του Ευρέως Πεδίου Υπέρυθρου Εξερευνητή Καταμετρητή.

Απ’ ότι φαίνεται πλέον, πράγματι έχουμε συντροφιά εκεί έξω, τελικά, με τη μορφή ενός βράχου πλάτους 1000 ποδών, στο σημείο Λαγκράντζ L4, τον οποίο θα κυνηγάμε γύρω από τον Ήλιο για πάντα.



Πηγή: Dvice