Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Χειρουργική τεχνική φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τον γύψο

Ένα Σκοτσέζος χειρουργός ανέπτυξε μια νέα χειρουργική τεχνική που μπορεί να σημάνει το τέλος του γύψου για ορισμένες κατηγορίες τραυμάτων, σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα το BBC.


Η τεχνική βασίζεται στη χρήση μιας εσωτερικής υποστήριξης που εισάγεται στο σημείο του τραυματισμού μέσω λαπαροσκόπησης. Ο γύψος χρησιμοποιείται παραδοσιακά την αντιμετώπιση των οστικών καταγμάτων στα άνω και κάτω άκρα.

Όμως ο Δρ Γκόρντον ΜακΚάι θέλησε να βρει έναν εναλλακτικό τρόπο που θα αποφεύγεται η χρήση του γύψου. Ο χειρουργός του Νοσοκομείου «Ross Hall» στη Γλασκόβη χρησιμοποιεί την λαπαροσκόπηση για να εισάγει ένα μικροσκοπικό συνδετήρα που λειτουργεί ως στήριγμα στους τραυματισμένους συνδέσμους. Ο συνδετήρας επιτρέπει την κίνηση και υποστηρίζει παράλληλα τους συνδέσμους μέχρι αυτοί να επουλωθούν από τον τραυματισμό.
Έχει ήδη δοκιμάσει την τεχνική σε περίπου 20 ασθενείς στην Μ.Βρετανία και δεν χρειάστηκε να ακινητοποιηθούν οι τραυματισμένες αρθρώσεις, ενώ διαπιστώθηκε ότι η ανάρρωση ήταν ταχύτερη. Η τεχνική φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική ειδικά για τους αθλητές που δεν έχουν την «πολυτέλεια» της μακροχρόνιας ανάρρωσης.
Ο χειρουργός βρίσκεται ήδη σε διαδικασίες συνεννόησης με την Κλινική «Steadman» στις ΗΠΑ προκειμένου να εφαρμοστεί κι εκεί η τεχνική, καθώς στο πελατολόγιο της συμπεριλαμβάνονται κορυφαίοι αθλητές παγκοσμίου φήμης.
«Αν είσαι σε θέση να κινηθείς, είναι βέβαιο ότι αναρρώνεις γρηγορότερα και δεν έχεις τα δευτερεύοντα προβλήματα που συνεπάγεται ένας οστικός ή τραυματισμός των αρθρώσεων και των συνδέσμων. Η αποκατάσταση ξεκινά άμεσα και τελικά ο ασθενής αισθάνεται λιγότερη δυσφορία», εξηγεί ο Δρ ΜακΚάι.
Με τις παραδοσιακές μεθόδους αντιμετώπισης των οστικών τραυμάτων (γύψος, επίδεσμοι κ.α.) το τραυματισμένο άκρο έμενε σε ακινησία αρκετό χρόνο με αποτέλεσμα να ατονούν οι μύες και οι σύνδεσμοι. Αυτό με τη σειρά του οδηγούσε σε αστάθεια και κατά το στάδιο της ανάρρωσης αυξάνονταν οι πιθανότητες νέους τραυματισμού.
Με τη νέα όμως χειρουργική τεχνική, ο εσωτερικός «συνδετήρας» εμποδίζει το τέντωμα των ιστών, επιτρέποντας παράλληλα την κίνηση στον ασθενή.

Πηγή:healthin