Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Nέο φάρμακο κατά του καρκίνου



Μια νέου τύπου φαρμακευτική θεραπεία, που χρησιμοποιεί το φως για να "σημαδέψει" με μεγαλύτερη ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα, αναπτύσσεται από Βρετανούς επιστήμονες. Η νέα μέθοδος επιτρέπει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην θεραπεία των όγκων και λιγότερες παρενέργειες, καθώς πλήττονται λιγότερο τα υγιή κύτταρα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Χουλ, με επικεφαλής τον δρα Ρος Μπόιλ του τμήματος Χημείας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο
φαρμακευτικό περιοδικό "Molecular Pharmaceutics" της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", δημιούργησαν ένα φάρμακο, "πακέτο" με χημικά μόρια ευαίσθητα στο φως, τα οποία κατευθύνονται γύρω από τα καρκινικά κύτταρα. Όταν λάμψει το φως μέσω του όγκου τότε τα μόρια ενεργοποιούνται και σκοτώνουν τον όγκο.

Το φάρμακο και τα φωτοευαίσθητα μόρια βρίσκονται "πακεταρισμένα" σε ένα νανο-σωματίδιο. Σταδιακά πολλά τέτοια νανοσωματίδια καλύπτουν τον κενό χώρο ανάμεσα στα καρκινικά κύτταρα περιμένοντας το "σήμα" ενεργοποίησης που δίνεται μέσω του φωτός. Το φως μεταδίδεται στο σημείο του καρκινικού όγκου, μέσω μιας μικροσκοπικής οπτικής ίνας που εισάγεται στην περιοχή των καρκινικών κυττάρων με τη βοήθεια μιας βελόνας.

Τα νανοσωματίδια είναι σχεδιασμένα ώστε να μην διεισδύουν στον περιβάλλοντα υγιή ιστό, και έτσι προστατεύονται τα υγιή κύτταρα, αντίθετα με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία που έχει παρενέργειες.

Οι ερευνητές σε πρώτη φάση δοκιμάζουν τη νέα τεχνική σε καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο και, στη συνέχεια, σχεδιάζουν να κάνουν κλινικές δοκιμές σε ζώα.
nooz