Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ερμηνεύοντας τα κρυμμένα σύμβολα της Μεγάλης Πυραμίδας



Ένας μήνας έχει περάσει από τότε που ο κόσμος είδε για πρώτη φορά μετά από 4.500 χρόνια μια σειρά από σύμβολα τα οποία βρέθηκαν στην καρδιά της Μεγάλης πυραμίδας του Χέοπα, και ξεκίνησαν οι πιθανές ερμηνείες τους.
Η αποκάλυψη ότι στο εσωτερικό μιας από τις δύο τομές που ξεκινούν από τον λεγόμενο Θάλαμο της Βασίλισσας στη Μεγάλη Πυραμίδα υπήρχαν σύμβολα έκανε το γύρο του κόσμου.
Επρόκειτο για μια σειρά συμβόλων και μια γραμμή από κόκκινη ώχρα καθώς και ένα άλλο σημείο μαύρου χρώματος, τα οποία φωτογράφισε στο εσωτερικό της τομής και στο διάστημα μεταξύ δύο λίθων που την έφρασσαν, το ρομπότ «Τζέντι» (από το όνομα ενός μάγου-συμβούλου του Χέοπα με βάση αιγυπτιακό λογοτεχνικό κείμενο). Ο φακός του ρομπότ αυτού, που λειτούργησε με βάση πρόγραμμα έρευνας των αθέατων χώρων της πυραμίδας υπό τον Z. Hawass, μπόρεσε για πρώτη φορά να διαπεράσει μέσω ορυγμάτων τους λίθους οι οποίοι, όπως είχε αποκαλυφθεί σε παλαιότερο πρόγραμμα, έφρασσαν την τομή.
Δεδομένου τα κείμενα απουσιάζουν από τους τοίχους του μνημείου- όπως και σε όλες τις πυραμίδες της 4ης Δυναστείας – , ότι δεν έχει δοθεί επαρκής εξήγηση για τον χαρακτήρα των τομών που ξεκινούν από τους δύο θαλάμους του καθώς και ότι οι δύο τομές του Θαλάμου της Βασίλισσας καταλήγουν σε αδιέξοδο στο εσωτερικό του όγκου της πυραμίδας, τα σημεία αποτέλεσαν από την αρχή αντικείμενο έρευνας των επιστημόνων αλλά και των απανταχού «πυραμιδολόγων».
Την αρχή έκανε ο Luca Miatello, ανεξάρτητος επιστήμονας ειδικός στα αρχαία αιγυπτιακά μαθηματικά, ο οποίος βλέπει στα σύμβολα αριθμούς σε ιερατική γραφή. Από δεξιά προς τα αριστερά λοιπόν, ο δρ. Miatello διαβάζει τα σύμβολα 100, 20 και 1, που αποδίδουν τον αριθμό 121. Στον αριθμό αυτό βλέπει την απόδοση του μήκους της τομής που θα έφτανε τους 121 βασιλικούς πήχεις (αγγλ. cubits, αιγ. “meh”), ενώ στηρίζει την άποψη αυτή με βάση παλαιότερη διαπίστωσή του ότι στα σχέδια της Μεγάλης Πυραμίδας απαντούν πολλαπλάσια του 7, του 9 και του 11 σε πήχεις. Επιφανείς ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο James P. Allen (Πανεπιστήμιο Brown), επιδοκιμάζουν την παρατήρηση του Miatello ενώ και ο Zahi Hawass υποστηρίζει ότι τα σύμβολα είναι είτε αριθμοί είτε χαρακτηριστικά «τεκτονικά σημεία», τα οποία οι χτίστες χρησιμοποιούσαν κατά την κατασκευή των μνημείων για να επισημαίνουν τρόπο, σημείο ή σειρά τοποθέτησης δόμων. Εξυπηρετούσαν δηλαδή πρακτικούς σκοπούς και δεν είχαν καμία θρησκευτική ή μεταφυσική χροιά.
Επιπλέον στοιχεία για το θέμα αναμένονται τον προσεχή Αύγουστο, οπότε ο Τζέντι θα ξαναμπεί στην πυραμίδα για περισσότερες φωτογραφίες!

Πηγή: arxaiologia.gr
newsbomb