Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Τεχνολογία που βάζει "φρένο" στην κατανάλωση ρεύματος

Ιάπωνες ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία που σταματά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τις κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (προσωπικούς υπολογιστές, τηλεοράσεις κ.ά.), όταν βρίσκονται σε κατάσταση «αναμονής» (stand-by), όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Η NEC Corp και το Πανεπιστήμιο Τοχόκου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφεραν ότι θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν πρακτικά και να κυκλοφορήσουν στην αγορά τη νέα τεχνολογία ημιαγωγών μέσα στην επόμενη πενταετία.
Θα πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς είναι γνωστό διεθνώς το πρόβλημα της σπατάλης ηλεκτρισμού που γίνεται από δισεκατομμύρια συσκευές, οι οποίες δεν είναι τελείως κλειστές αλλά «σε αναμονή», λαμβάνοντας μια συνεχή ροή ρεύματος.

Η νέα τεχνολογία βασίζεται στη λεγόμενη «σπιντρονική», η οποία εκμεταλλεύεται την εγγενή στροφορμή των ηλεκτρονίων και το σχετικό μαγνητισμό. Τα ηλεκτρόνια δρουν σαν μαγνήτες που είναι σε θέση να διαβάσουν και να εγγράψουν δεδομένα, τα οποία μπορούν να διατηρηθούν ακόμα κι όταν το ηλεκτρικό ρεύμα διακοπεί τελείως.

Σύμφωνα με τη NEC, η νέα τεχνολογία μπορεί να μειώσει μέχρι και 25% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα μεγάλα κέντρα διαχείρισης δεδομένων (data) που διαθέτουν πληθώρα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σε ένα απλό νοικοκυριό θα υπάρχει επίσης όφελος, αν και η ωφέλεια θα είναι καλύτερα μετρήσιμη σε συλλογικό επίπεδο.
real