Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Επικίνδυνα μικρόβια σε αντικείμενα… υπεράνω υποψίας

mikrobia

Μπορείτε να φανταστείτε ποια είναι τα πιο βρώµικα σηµεία µέσα και έξω από το σπίτι; Πριν σπεύσετε να αναφωνήσετε «η τουαλέτα», πρέπει να µάθετε ότι υπάρχουν αντικείµενα, που χρησιµοποιούµε καθηµερινά, τα οποία κρύβουν πολλά και επικίνδυνα για την υγεία µας µικρόβια! Μάθετε ποια είναι και πώς θα προστατευθείτε!


Όλοι πιστεύουµε ότι τα περισσότερα µικρόβια βρίσκονται στα χαρτονοµίσµατα και στις δηµόσιες τουαλέτες. Πώς θα σας φαινόταν, αν σας έλεγε κάποιος ότι κάποια σηµεία του σπιτιού σας (ναι, του σπιτιού σας!) είναι πολύ πιο βρώµικα; Έχει αποδειχθεί ότι τα αντικείµενα που µέχρι τώρα θεωρούσαµε «αθώα», όπως το ασανσέρ του σπιτιού ή της δουλειάς και το κινητό µας τηλέφωνο, µπορεί να συνιστούν «µικροβιακές βόµβες». Ποιες είναι, λοιπόν, οι κυριότερες εστίες µικροβίων µέσα και έξω από το σπίτι µας;

Μέσα στο σπίτι

Το σπίτι µας αποδεικνύεται ο «παράδεισος» των µικροβίων! Δείτε ποια είναι τα πιο «επικίνδυνα» σηµεία και πως να προστατευθείτε.

Νεροχύτης: Υπολείµµατα φαγητών που πέφτουν στο νεροχύτη από τα πιάτα, γίνονται «βιότοπος» για τη δηµιουργία εστίας µικροβίων, όπως το κολοβακτηρίδιο και η σαλµονέλα. Το νερό δεν τον απολυµαίνει. Φροντίστε να χρησιµοποιείτε πότε πότε κάποιο καθαριστικό του εµπορίου ή ένα διάλυµα νερού και ξυδιού, ώστε τα µικρόβια να αποτελέσουν παρελθόν!
Σφουγγάρι. Πρόσφατη αµερικανική έρευνα έδειξε πως πάνω στο σφουγγαράκι της κουζίνας µπορεί να …ξεκουράζονται εκατοµµύρια µικρόβια! Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σηµαντικό να το αντικαθιστάτε συχνά. Ένα επιπλέον µέτρο πρόληψης είναι να το βυθίζετε καθηµερινά (ή συχνά) για λίγη ώρα σε µια µικρή λεκάνη, στην οποία έχετε αναµίξει ζεστό νερό και χυµό λεµονιού ή ξίδι.
Οδοντόβουρτσα. Τη χρησιµοποιείτε τουλάχιστον 2 φορές την ηµέρα. Τη βρέχετε, τη χρησιµοποείτε και στη συνέχεια την αφήνετε να στεγνώσει. Η υγρασία όµως ευνοεί την ανάπτυξη µικροβίων, τόσο αυτών που υπάρχουν στο στόµα, όσο κι εκείνων που υπάρχουν στην ατµόσφαιρα. Προσπαθήστε να κρατάτε την οδοντόβουρτσα σε σηµείο που να αερίζεται, ώστε να στεγνώνει γρήγορα ανάµεσα στις χρήσεις.
Τηλεκοντρόλ. Πέφτει στο πάτωµα, βήχουµε και φτερνιζόµαστε πάνω του και µια ολόκληρη οικογένεια το αγγίζει καθηµερινά. Σύµφωνα µε έρευνα του Πανεπιστηµίου της Αριζόνα, τα µισά τηλεχειριστήρια που εξετάστηκαν ήταν θετικά σε βακτήρια του ιού της γρίπης. Φροντίστε κατά καιρούς να απολυµαίνετε το τηλεχειριστήριο, µε µαντηλάκια που περιέχουν οινόπνευµα.
Πληκτρολόγιο και ποντίκι. Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι σε υπολογιστές δηµόσιας χρήσης µπορεί να έχουν περισσότερα µικρόβια κι από µια δηµόσια τουαλέτα, σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα. Δυστυχώς, παρόµοια ποσότητα µικροβίων συναντάµε και στους προσωπικούς υπολογιστές. Αυτό που µπορείτε να κάνετε, είναι αναποδογυρίσετε το πληκτρολόγιο, να το ξεσκονίσετε καλά και να το καθαρίσετε µε αλκοολούχα µαντηλάκια. Κάντε το ίδιο και µε το ποντίκι.
Στρώµα. Προσπαθήστε να «αερίζετε» το στρώµα, τουλάχιστον 2 φορές το µήνα και να το σκουπίζετε µε την ηλεκτρική σκούπα και από τις δυό του µεριές.
Πλυντήριο. Μπορεί να γίνει εύκολα εστία µικροβίων, όταν δεν χρησιµοποιείται σωστά. Όταν πλένετε τα βρώµικα ρούχα σας σε χαµηλές θερµοκρασίες συγκεντρώνονται βακτήρια στο εσωτερικό του, τα οποία, µε τη βοήθεια της υγρασίας, πολλαπλασιάζονται! Φροντίστε να πλένετε τα πολύ βρώµικα ρούχα σε υψηλές θερµοκρασίες.
Πιατοθήκη. Λόγω της υγρασίας που υπάρχει εκεί, η τοποθέτηση του πιάτου στην πιατοθήκη, το «προικοδοτεί» µε µια σειρά από βακτήρια. Η πιατοθήκη είναι σηµείο όπου συχνά συγκεντρώνεται µούχλα. Γι’ αυτό, φροντίστε να την απολυµαίνετε µια φορά την εβδοµάδα.
Κινητό. Το χρησιµοποιούµε περισσότερο από κάθε άλλο αντικείµενο στην καθηµερινότητά µας. Φροντίστε να το καθαρίζετε µε κάποιο αλκοολούχο µαντηλάκι, ώστε να είστε βέβαιοι ότι δεν κινδυνεύετε κάθε φορά που το αγγίζετε.
Έξω από το σπίτι

Κι αν αυτοί οι κίνδυνοι υπάρχουν µέσα στο σπίτι, φανταστείτε τι γίνεται εκτός σπιτιού!

Χρήµατα. Αποτελούν «παράδεισο» µικροβίων, αφού αλλάζουν εκατοντάδες χέρια, έρχονται σε επαφή µε τσέπες, παντελόνια, πορτοφόλια και….πατώµατα, πριν καταλήξουν στα χέρια µας. Δεν µπορούµε να τα πλύνουµε, δεν πρέπει όµως να ξεχνάµε να πλένουµε τα χέρια µας.
Δηµόσιες τουαλέτες. Όλοι νοµίζουν ότι είναι η κυριότερη εστία µικροβίων, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Σε κάθε περίπτωση, τα καπάκια της λεκάνης στις δηµόσιες τουαλέτες συγκεντρώνουν πλειάδα µικροβίων, υπάρχουν όµως και περιπτώσεις «αθώων» αντικειµένων, µε τις ίδιες ή και µεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Φροντίστε να πλένετε πάντα τα χέρια σας, µετά τη χρήση.
Καρότσι super market. Σύµφωνα µε έρευνα, στο καρότσι που χρησιµοποιούµε για τα ψώνια µας βρίσκονται περίπου 1.100 καλλιέργιες µικροβίων σε δέκα µόλις τετραγωνικά εκατοστά. Την επόµενη φορά, σκουπίστε το καρότσι µε ένα αλκοολούχο µαντηλάκι πριν το τραβήξετε προς το µέρος σας.
Χειρολαβές, χερούλια και κουµπιά. Θα στηριχθείτε στη χειρολαβή του µετρό, θα ανοίξετε την πόρτα της δηµόσιας υπηρεσίας, θα ακουµπήσετε διακόπτες φωτός σε δηµόσιους χώρους, θα πατήσετε το κουµπί για το ασανσέρ. Ασφαλώς και αποτελούν σηµεία συγκέντρωσης µικροβίων! Πλένετε τα χέρια σας µόλις φτάσετε σπίτι ή πριν φάτε ή αφού έχετε τελειώσει µε τις χειρολαβές, τα χερούλια και τα κουµπιά.
Τσάντα. Οι γυναίκες συνηθίζουν να ακουµπούν την τσάντα τους στο πάτωµα, µετατρέποντάς την σε κινητή µονάδα βακτηρίων! Η σκόνη και οι άλλοι µικροοργανισµοί που υπάρχουν εκεί, µεταφέρονται στην επιφάνεια της τσάντας και από κει στα ρούχα αλλά και στο χώρο του σπιτιού. Απολυµάντε την τσάντα σας, περνώντας τη µε ένα υγρό πανί µε καθαριστικό ή µε ένα αλκοολούχο µαντηλάκι.
«Απόλυτη καθαριότητα»; Βλάπτει σοβαρά την υγεία

Στο δυτικό κόσµο, ο πληθυσµός που πάσχει από αλλεργίες έχει αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια από 10 σε 30%. Η υπερβολική καθαριότητα µπορεί να συµβάλει στην εµφάνιση αλλεργιών! Η εµµονή στην καθαριότητα έχει το δικό της µερίδιο ευθύνης στην εµφάνιση αλλεργιών και αυτοάνοσων νοσηµάτων, σύµφωνα µε µια πρόσφατη έρευνα από τον Καναδά. Όπως αναφέρει ο Dr. Guy Delespesse, καθηγητής στο Πανεπιστήµιο του Μόντρεαλ και διευθυντής του Εργαστηρίου Έρευνας Αλλεργικών Νόσων, οι αλλεργίες φαίνεται να παρουσιάζουν επίσης µια αντίστροφη σχέση µε το επίπεδο υγιεινής. «Όσο πιο αποστειρωµένο είναι το περιβάλλον στο οποίο ζει ένα παιδί, τόσο υψηλότερο κίνδυνο διατρέχει να αναπτύξει αλλεργίες ή κάποιο ανοσολογικό πρόβληµα στη µετέπειτα ζωή του», επισηµαίνει ο Delespesse. Η θεωρία του Delespesse έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω τα ευρήµατα µιας προηγούµενης µελέτης, σύµφωνα µε την οποία, η υπερβολική προστασία των βρεφών και των µικρών παιδιών από µικρόβια και παθογόνα ενδέχεται να στερεί από τον οργανισµό βακτήρια που «διδάσκουν» στο αναπτυσσόµενο ανοσοποιητικό σύστηµα του παιδιού, πώς να αντιδρά στις «άγνωστες» ουσίες.

Υγιεινή των Χεριών

Όπως είναι λογικό, τα µικρόβια βρίσκονται παντού και δεν υπάρχει τρόπος απόλυτης προστασίας. Με τη σωστή υγιεινή των χεριών, ωστόσο, µπορούµε να προστατευτούµε πολύ καλά και εµείς και οι γύρω µας. Σύµφωνα µε το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσηµάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) οι λοιµώξεις θα µειώνονταν σηµαντικά, αν γνωρίζαµε πώς να πλένουµε σωστά τα χέρια µας. Οι βασικοί κανόνες είναι οι εξής:

Πλυθείτε µε νερό και σαπούνι, όταν τα χέρια σας είναι εµφανώς λερωµένα. Αλλιώς, χρησιµοποιήστε ένα αλκοολούχο αντισηπτικό.
Βρέξτε τα χέρια σας µε καθαρό τρεχούµενο νερό και προσθέστε σαπούνι.
Τρίψτε όλες τις επιφάνειες και τα µεσοδακτύλια διαστήµατα, κάτω από τα νύχια και τους αντίχειρες για 20’’.
Ξεπλύνετε πολύ καλά µε τρεχούµενο νερό.
Στεγνώστε µε χειροπετσέτες µιας χρήσης.
Κλείστε τη βρύση χρησιµοποιώντας τη χάρτινη χειροπετσέτα και όχι µε το χέρι, για να µην ξαναµολυνθείτε.
Αυτό που είναι σηµαντικό, είναι η υγιεινή των χεριών να µη γίνεται εµµονή. Δε χρειάζεται να πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που αγγίζετε κάτι. Κάτι τέτοιο θα δηµιουργούσε περισσότερα προβλήµατα, αφού µε τον τρόπο αυτό καταστρέφεται το υδρολιπιδικό φιλµ, δηλαδή ο προστατευτικός µανδύας του δέρµατος, µε αποτέλεσµα το δέρµα να γίνεται πιο ευαίσθητο και πιο ευάλωτο στην εισβολή των µικροβίων.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟ-ΦΟΡΙΑ ΠΑΡΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟ-ΦΟΒΙΑ!

Πρόσφατα, ένα ηλικιωµένο ζευγάρι συνελήφθη ως ύποπτο για την δολοφονία της ίδιας του της κόρης. Κι αυτό γιατί η Σαµάνθα Χάνκοξ, 40 ετών, βρέθηκε νεκρή σε µια πολυθρόνα στο σπίτι της, από το οποίο δεν είχε ξεµυτίσει τα τελευταία 18 χρόνια, αφού είχε προχωρηµένης µορφής µικροβιοφοβία. Οι γονείς της κάλεσαν το 166, αλλά κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν από τις αρχές, για τουλάχιστον 7 ώρες πριν συλληφθούν. Η νεκροψία αποκάλυψε ότι η κόρη τους πέθανε από αφυδάτωση και µόλυνση στο δέρµα. Οι φοβίες της για τα µικρόβια ήταν τόσο µεγάλες που περνούσε 20 ώρες το 24ωρο στο ντούς! Τα τελευταία χρόνια της ζωής της άφηνε µόνο τους γονείς της να µπαίνουν στο σπίτι και είχε καλυµµένα τα χέρια της µε ειδικά γάντια, για να µην έρχεται σε επαφή µε τα µικρόβια. Ο λόγος που ασκήθηκε δίωξη εναντίον των γονιών της ήταν ότι, παρά το γεγονός ότι είχε διαγνωσθεί η πάθησή της, δεν έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να την θεραπεύσουν.

Η ανησυχία µήπως χάσουµε την υγεία µας υπάρχει, σε κάποιο βαθµό, σε όλους τους ανθρώπους. Κάποιοι ωστόσο ανησυχούν υπερβολικά. Ένα άτοµο που πλένει πολλές φορές µέσα στη µέρα τα χέρια του και όχι µόνο στις περιπτώσεις που επιβάλλεται, αλλάζει συνέχεια ρούχα, χρησιµοποιεί γάντια για να αγγίξει κάτι, φοράει µάσκα σε χώρους µε κόσµο ή παρουσιάζει κοινωνική απόσυρση λόγω της φοβίας του, χρειάζεται οπωσδήποτε βοήθεια από ειδικό. Συνήθως, πίσω από τη συγκεκριµένη διαταραχή κρύβεται το στρες. Η µικροβιοφοβία µπορεί δηλαδή, να είναι µια προβολή της έντασης του γενικού άγχους του ατόµου. Εκτός από κοµµάτι των αγχωδών διαταραχών, η µικροβιοφοβία µπορεί να αποτελεί και µέρος ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής ή κατάθλιψης. Πάντως, αν ο περίγυρός σας επιµένει ότι η µικροβιοφοβία επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας, σάς περιορίζει ή σας οδηγεί σε κοινωνική αποµόνωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ειδικό, ο οποίος είναι πιθανό να συστήσει ψυχοθεραπεία ή/και φαρµακευτική αγωγή.

Της Ιωάννας Ράπτη
lifepositive