Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Ένα χάπι για καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και διαβήτη!





Ενα πολυχάπι την ηµέρα, το οποίο περιέχει τέσσερα κοινά φάρµακα για τη ρύθµιση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης, µειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού. Σύµφωνα µε τους ειδικούς «το νέο φάρµακο θα ανοίξει τον δρόµο για µία απλή, παγκόσµια και µαζική προληπτική αγωγή των καρδιαγγειακών νόσων». Στην πρώτη µεγάλη πολυεθνική µελέτη, που βρισκόταν υπό την αιγίδα του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας, το πολυχάπι φάνηκε να µειώνει κατά 50% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου ή διαβήτη. Αν και το ποσοστό αυτό φαίνεται σηµαντικό, οι επιστήµονες απογοητεύτηκαν καθώς ευελπιστούσαν το αποτέλεσµα να φτάσει στο 80%. «Τα αποτελέσµατα ήταν λιγότερο ελπιδοφόρα από τις αρχικές εκτιµήσεις. Κάποιοι µάλιστα µε τα αποτελέσµατα των µελετών το 2003 είχε πει πως το χάπι µπορεί να είναι πανάκεια για τα καρδιαγγειακά συµβάµατα. ∆υστυχώς όµως δεν επιβεβαιώθηκαν», σχολιάζει ο επικεφαλής της µελέτης καθηγητής Αντονι Ρότζερς από το George Insitute for Global Health, που ήταν υπεύθυνο για την έρευνα.


Επιπλέον, ένας στους έξι ασθενείς που συµµετείχαν στη µελέτη εµφάνισε παρενέργειες. Οι περισσότερες δεν ήταν σηµαντικές, ενώ κά ποιες προήλθαν από την ασπιρίνη, η οποία είναι ένα από τα βασικά δραστικά συστατικά του.

Η «Κόκκινη Καρδιά» (Red Heart), όπως ονοµάστηκε το πολυφάρµακο, περιέχει εκτός από ασπιρίνη, στατίνες και δυο δραστικές ουσίες για τη µείωση της πίεσης.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΕΘΝΗΣ δοκιµή του πολυχαπιού διήρκεσεγια περισσότερο από έναν χρόνο και συµµετείχαν άνθρωποι από τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ινδία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ. Τα αποτελέσµατά της δηµοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση της επιστηµονικής επιθεώρησης «PLoS One».
greemacedones