Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ιράν: Διαστημικό ταξίδι για έναν πίθηκο!

Μετά το ποντίκι, τη χελώνα και τα σκουλήκια, ένας πίθηκος θα αποτελεί το νέο "αίμα" του διαστήματος. Με απόφαση του ιρανικού διαστημικού οργανισμού ένας πίθηκος θα κάνει το πρώτο του ταξίδι στο διάστημα τον Αύγουστο του 2011.
Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ είχε παρουσιάσει ένα διαστημικό θαλαμίσκο ικανό να μεταφέρει... ένα πίθηκο στο διάστημα.

Τα σχέδια αυτά είναι ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση: Ο πρώτος πίθηκος που θα εκτοξευθεί με διαστημόπλοιο θα είναι "γεγονός" στο τέλος του καλοκαιριού του 2011.

"Σύμφωνα με το σχέδιο, ο πύραυλος Καβοσγάρ-5 θα σταλεί κατά το μήνα Μορντάντ (23 Ιουλίου - 22 Αυγούστου) σε ύψος 120 χιλιομέτρων μεταφέροντας ένα θαλαμίσκο 285 κιλών που θα έχει μέσα ένα πίθηκο", δήλωσε ο Φαζελί, υπεύθυνος του ιρανικού οργανισμού για το διάστηματην Πέμπτη (16.06) στον ιστότοπο της κρατικής τηλεόρασης.

Το Ιράν είχε στείλει για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2010 ζώα στο διάστημα έναν ποντικό, μια χελώνα και σκουλήκια με ένα πύραυλο Καβοσγάρ-3.

Την Τετάρτη (15.06) το Ιράν εκτόξευσε με επιτυχία στο διάστημα τον δορυφόρο Ρασάντ-1, ο οποίος τέθηκε σε τροχιά σε ύψος 260 χιλιομέτρων.

Ο Ρασάντ-1 έχει διάρκεια ζωής δύο μήνες και κάνει 15 φορές το γύρο της γης σε 24 ώρες. Μπορεί να παίρνει φωτογραφίες της γης με ακρίβεια 150 μέτρων, οι οποίες στέλνονται προς τέσσερις διαφορετικούς σταθμούς.
cosmo