Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Έχει και ο άνθρωπος έκτη "αίσθηση"!


Η 6η αίσθηση στο ανθρώπινο είδος τελικά μάλλον δεν είναι μύθος, σύμφωνα με νέα έρευνα αμερικανών επιστημόνων. Όπως οι θαλάσσιες χελώνες μπορούν να κάνουν διηπειρωτικά ταξίδια χάρη στη μυστήρια ικανότητά τους να "διαβάζουν" το γήινο μαγνητικό πεδίο, έτσι και οι άνθρωποι διαθέτουν μια μαγνητική 6η αίσθηση.

Μια πρωτεΐνη στον αμφιβληστροειδή του ανθρώπινου ματιού μπορεί να αντιληφθεί τα μαγνητικά πεδία, αν εμφυτευτεί στη μύγα "δροσόφιλα", σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου τηςΜασαχουσέτης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature communications", σύμφωνα με τοBBC.Μέσω αυτής της απρόσμενης ανακάλυψης για τη μαγνητική "αίσθηση" που διαθέτει ο άνθρωπος ανοίγει ξανά ένα κεφάλαιο της βιολογίας των αισθήσεων που για πολύ καιρό ήταν παραμελημένο.
Σε ότι αφορά τα ζώα, οι φωτοευαίσθητες χημικές αντιδράσεις εμπλέκουν μια αρχαία πρωτεΐνη που διαθέτουν, τη φλαβοπρωτεΐνη (κρυπτόχρωμα), η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη του γήινου μαγνητικού πεδίου. Πειράματα με μύγες "δροσόφιλες" έχουν δείξει ότι αυτές οι πρωτεΐνες λειτουργούν ως εξαρτώμενοι από το φως μαγνητικοί αισθητήρες.

Μέσω μιας... μεταλλαγμένης μύγας -η οποία αντί να παράγει τη δική της φλαβοπρωτεΐνη, παρήγαγε την ανθρώπινη αντίστοιχη πρωτεΐνη-κρυπτόχρωμα, οι ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν ότι η ανθρώπινη αυτή πρωτεϊνη παρέχει στον άνθρωπο μια ανάλογη μαγνητική αισθητηριακή ικανότητα!
Οι επιστήμονες παρόλα τα νέα δεδομένα, δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν ακόμη αν και σε ποιο βαθμό οι άνθρωποι μπορούν να αισθανθούν το μαγνητικό πεδίο της Γης.
Υπάρχουν πάντως κάποιες ενδείξεις ότι ο γεωμαγνητισμός επηρεάζει το σύστημα αντίληψης του φωτός στα μάτια μας. Κατά πόσο όμως το ανθρώπινο μάτι λειτουργεί -ή μπορεί να λειτουργήσει- ως μαγνητική "πυξίδα", παραμένει ακόμη μυστήριο.
Το ενδιαφέρον πάντως πείραμα αυτό κατάφερε να ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω έρευνες σχετικά με τις άγνωστες μαγνητικές "αισθήσεις" του ανθρώπου.
cosmo