Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Το σάλιο βοηθάει στον προσδιορισμό της ηλικίας

Η ακριβής ηλικία ενός ανθρώπου θα μπορεί να προσδιοριστεί με βάση τις αλλαγές στο DNA του σάλιου, σύμφωνα με ερευνητές του UCLA.

Ανακάλυψη που αναμένεται να αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για το εγκληματολογικό τμήμα της αστυνομίας, καθώς θα μπορεί να αναλύει δείγματα σάλιου από ένα τσιγάρο που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος,


«Θα είμαστε σε θέση να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν το τσιγάρο που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος το κρατούσε ένας 20χρονος ή ένας 60χρονος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Eric Vilain.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο PLoS One, το online επιστημονικό περιοδικό του Public Library of Science.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εξέτασαν δείγματα σάλιου 34 ζευγαριών διδύμων αρρένων, ηλικίας 21 έως 55 ετών. Η εξέταση έγινε με τη μέθοδο της μεθυλίωσης, μία χημική τροποποίηση ενός εκ των τεσσάρων βάσεων του DNA μας.

«Καθαρίζοντας» το γονιδίωμα των ανδρών, βρήκαν 88 περιοχές στο DNA που συσχετίζουν έντονα τη μεθυλίωση με την ηλικία.

Στη συνέχεια, τα ευρήματα ξαναδοκιμάστηκαν σε γενικό δείγμα 31 ανδρών και 29 γυναικών, ηλικίας μεταξύ 18 και 70 ετών.

Κατόπιν, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα προγνωστικό μοντέλο με τη χρήση δύο εκ των τριών γονιδίων με τον ισχυρότερο συσχετισμό ηλικίας-μεθυλίωσης. Όταν συνέδεσαν τα δεδομένα των διδύμων με αυτά του γενικού πληθυσμού μπόρεσαν να προβλέψουν σωστά την ηλικία του ατόμου με απόκλιση 5 ετών.
newsbomb