Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Διαστημικό συντρίμμι απείλησε το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Επείγουσα εκκένωση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει το πλήρωμά του, καθώς ένα διαστημικό συντρίμμι πέρασε σε απόσταση μόλις 250 μέτρων από αυτόν.

Το πλήρωμα βρήκε καταφύγιο για λίγο μέσα στο διαστημικό σκάφος διαφυγής.

«Διαστημικά συντρίμμια εντοπίστηκαν πολύ αργά ώστε ο σταθμός να μπορέσει να κάνει έναν ελιγμό αποφυγής. Τα έξι μέλη του πληρώματος έλαβαν την εντολή να λάβουν θέσεις στο διαστημικό σκάφος Σογιούζ», δήλωσε μια πηγή της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας στο ρωσικό πρακτορείο Interfax.


Το συμβάν δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως. Μια εκπρόσωπος από το ρωσικό κέντρο ελέγχου διαστημικών πτήσεων (TSOUP) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν μπορεί «ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές».

Εκτός από τους εγκαταλελειμμένους δορυφόρους, οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 300.000 συντρίμμια από 1 έως 10 εκατοστά, και δισεκατομμύρια μικρότερων αντικειμένων, βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Περίπου 18.000 από αυτά τα αντικείμενα είναι πολύ επικίνδυνα για τα διαστημικά λεωφορεία και το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς κινούνται με ταχύτητα δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων ανά ώρα. Η κίνησή τους παρακολουθείται και καταγράφεται από τα ραντάρ των ΗΠΑ.
newsbomb